Европейският съюз иска социалните мрежи да проявят по-голяма скорост в премахването на нелегално или заплашително съдържание

Социалните мрежи, които искат да предоставят услугите си на територията на Европейския съюз, ще трябва да се променят. 

От защитата на личните данни на потребителите до скоростта, с която премахват нелегално или заплашително съдържание. Ако не са съгласни, ще бъдат глобявани.

Това бе обявено официално от Европейската комисия, откъдето обявиха официално, че "ще предприемат действия, за да са сигурни, че социалните мрежи се съобразяват с потребителските права в ЕС".

През тази седмица Германия обяви, че подготвя нов закон, който ще задължи социалните мрежи като Facebook, Twitter и Google+ да премахват клеветнически или заплашителни публикации, в противен случай ще бъдат глобявани с 50 млн. евро.

Виж още: ЕК и уебгигантите на война срещу езика на омразата

По информация на Ройтерс компаниите вече са предложили начини, по които да се решат проблемите  и вече ги обсъждат с европейските власти. 

По време на срещите е обсъдена спорна точка от общите условия, която задължава потребителите да претендират единствено пред съда в Калифорния, където са базирани повечето големи компании, вместо в собствената им държава.

Източник: Ройтерс