Абделхамид Абауд: Българските власти са направили всичко необходимо границата с Гърция да стане непреодолима

Мозъкът на терористичните нападения в Париж от 13 ноември Абделхамид Абауд опитал да прекоси границата между Гърция и България в района на река Места през 2015 г., но не успял, съобщиха белгийски медии, цитирани от в. "24 часа".

28-годишният французин с мароканско потекло беше убит на 18 ноември м.г. след престрелка с френски спецчасти в Сен Дени, предградие на Париж.

Виж още: Братовчедката на Абауд не се е самовзривила

Екстремистът бил в Атина, откъдето ръководел по телефона джихадистите от клетката в белгийския град Вервие. Той искал да премине през България, за да се присъедини към тях на място. Това се оказало невъзможно, след като не успял да пресече границата в района на река Места.

Абауд уточнил в разговор, че българските власти са направили всичко необходимо границата да остане непреодолима. В следващите дни терористът опитал да лети със самолет, но граничните служби разпознали, че данните в документите му за самоличност не отговарят на пътника.

Затова Абауд се свързал със сводник, за да му осигури проститутка, с която отново да се яви на някое летище и да изглежда като семеен мъж. Не се уточнява на кое летище Абауд е бил засечен с фалшивите документи, нито на какъв полет е искал да се качи.

Всичката тази информация се съдържа в записи на телефонни разговори, осъществени от Абауд в навечерието на антитерористичната операция във Вервие и атентатите в Париж от януари м.г.

Виж още: "Шарли Ебдо" и френското общество, година по-късно

През ноември Абауд ръководеше на терен терористичните нападения във френската столица. Белгийските и френските власти го определят като най-високопоставения оперативен работник на “Ислямска държава” в Европа.

Източник: в. 24 часа