Този четвъртък, 12 май, в зала "България" звучи "Литургия на св. Йоан Златоуст" от Сергей Рахманинов

Софийската филхармония представя този четвъртък, 12 май, "Литургия на свети Йоан Златоуст" от Сергей Рахманинов за хор и солисти, описвана като една от най-красивите, искрени и дълбоко духовни творби, писани някога.

В изпълнението в зала "България" участват тенорът Георги Султанов, басът Пламен Кумпиков и Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров, които обещават да разкрият цялото филигранно богатство на тази рядко изпълнявана творба.

Изключително красива, но и много сложна, композицията на "Литургия на св. Йоан Златоуст," изглежда като огромен блестящ олтар: грандиозното цяло се състои от фрагменти, всеки от които е отделна, тънко гравирана ювелирна част от цялото.

Между частите съществуват както контрасти, така и взаимовръзки: моменти на дълбока концентрация на мисълта и чувствата се редуват с мигове на спокойствие, съкровеност и тихо облени от светлина святи образи.

В литургията композиторът подхождаа с изключителна сериозност към създаването на музиката, като вниква в символиката на текста и изразява своето отношение към литургическото. Музиката му е проникната от лиризъм и висок естетизъм, без да нарушава простотата и строгостта на богослужението.

За творбата си самият Рахманинов казва: "Тъкмо привърших битургията. Отдавна мислех за литургия и се стремях към нея. Захванах се за нея някак неочаквано и  не се увлякох веднага. А след това някак твърде бързо я приключих. Отдавна не съм писал (…) нищо с такова удоволствие."

Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармония.

Източник: Софийска филхармония