Учителите трябва да получат още два бонуса до края на годината

За 24 май българските учители трябва да получат бонус между 200 и 300 лв. Това обяви председателят на синдиката на българските учители Янка Такева при откриване на церемонията "Учител на годината", пише "Дарик". 

Средствата са част от допълнителната брутна средна работна заплата от около 600 лева, разделена на 3 части - за 24 май, Коледа и за 15 септември. Допълнително възнаграждение ще има за 80% от училищата в страната, както и за 50 на 100 от преподавателите в детските градини, обясни тя.

Такева подчерта, че кметовете на населените места, в които парите за бонуси на преподавателите не достигнат, трябва да подпомогнат за изплащането на парите.

"Процент от училищата в страната ще изплатят тази работна заплата, която се дава на три пъти - 24 май, за 15 септември и преди Коледа. Някъде около 50% ще се изплатят в детските градини, а в останалите ще трябва да се търси възможността кметовете да подпомогнат детските градини", каза Такева.

Причината средствата да не достигат за всички учители е, че по места не е делегиран бюджет за детските градини и дали ще има бонуси зависи от кмета на общината. 

В малките населени места, където има намален брой на децата и учениците, особено в училищата, които са с до 50 деца, също има проблеми с бюджета.

Източник: "Дарик"