Не не става дума за филма на Стивън Спилбърг от 2011-а, а за сценичната версия, осъществена в Лондон преди няколко години с кукли вместо истински коне

"Сънди таймс" го определя като театралното събитие на десетилетието, "Ню Йорк таймс" - като "театрална магия", а "Дейли телеграф" отбелязва, че определението "гениално" не е прекалено силно, за да опише тази постановка.

Едноименният роман за деца от Майкъл Морпурго излиза през 1982-ра и е пренесен на голям екран от Стивън Спилбърг, чийто "Боен кон" получи шест номинации за "Оскар 2012", вкл. за филм на годината.

Виж още: Конят като филмова звезда

Сценичната версия в британския Национален театър обаче датира още от 2007 г., като оттогава насам са я гледали над 4 млн. души. На Бродуей спектакълът е носител на шест от американските театрални награди "Тони", вкл. специален приз за куклената трупа Handspring Puppet Company.

Прякото предаване от "Ню Лондон тиътър" на Уест Енд е на 27 февруари в рамките на инициативата National Theatre Live - прожекции на постановки от сцените в британската столица чрез сателитна връзка в киносалони във Великобритания и по цял свят.

Виж още: 2014 - годината на Дървения кон

Театралната адаптация на Ник Стафърд води зрителите на невероятно пътешествие от нивите на земеделския Девън до окопите на Първата световна война във Франция.

Изпълнена с разтърсваща музика, тази изключително трогателна драма е създадена с голямо въображение и представлява истински новаторско театрално явление, обясняват от Британския съвет.

Не по-малко чудо в спектакъла са удивителните кукли в реален размер, изработени от южноафриканска трупа "Хендспринг пъпет кампъни" (Handspring Puppet Company), които преди време изнесоха TED лекция за работата си по "Боен кон". Движени от актьорите, конете оживяват и галопират по сцената.

Ако пропуснете прякото излъчване в "Синема сити Mall of Sofia" (27 февруари, 20,45 ч. българско време), повторението на запис е на 5 март от 19 ч.

Постановката е била гледана дори от британската кралица Елизабет Втора, която по-късно кани коня Джоуи на частно посещение в двореца Уиндзор.

Затова не е случайно, че когато по Темза премина тържествената флотилия по случай диамантения юбилей на Нейно величество през юни 2012, от Националния театър, който се намира на Южния бряг, отправиха поздрав към нея именно с "Боен кон".