Още през следващата година таблетите ще се продават повече

Анализ на компанията за изследвания в областта на технологиите Gartner показва, че още догодина таблетите ще задминат по продаваемост лаптопите. Преносимите компютри ще отбележат спад в продажбите от от 276 млн. бройки през тази година до 262 млн. през 2015 г. За сметка на това има сериозен ръст в продажбите на таблети, като се очаква те да скочат от 256 млн. през 2014 г. до 321 млн. до млн. през следващата година, пише UReport.

Още през 2010 г. създателят на технологичния гигант "Епъл" Стив Джобс предвиди, че това ще се случи. Той нарече този момент "пост-компютърна епоха" и сравни лаптопите и персоналните компютри с товарни автомобили.

Виж още: Седем знака, че са ви хакнали компютъра

Пазарът на таблети се движи нагоре заради интереса на развиващите се пазари и търсенето на по-евтини, но ефективни машини. Според анализаторите на Gartner, все повече таблети на ще могат да се срещат на цена под 100 долара.

Виж още: Как се открива загубен смартфон или таблет

Те очакват и повече клиенти да се насочат към таблетите с по-голям екран. Търсенето на таблети с малък размер ще намалее паралелно с увеличаването на пазара на смартфони с екрани над 4-5 инча.