Експозицията под наслов "Учителят и учениците" е подредена в арт център "Банкя"

На 17 февруари арт център "Банкя" представя в изложбеното си пространство творби на двама големи майстори на изобразителното изкуство - Дечко Узунов (1899-1986) и Светлин Русев (р. 1933  г.).

Темата на експозицията "Учителят и учениците" се тълкува като метафора на идеята за толерантност, споделяне и приемственост - не само като личен, творчески въпрос, но и общочовешки.

Според организаторите тази изложба е и за това младите да развият зрителната си култура, да имат познание за известните имена в българското изобразително изкуство и национална памет за учителите и духовните личности. 

В посланието си по повод откриването на изложбата Светлин Русев пише:

"Уроците на учителите винаги са били дом, в който вярващите пристъпвахме на пръсти с респект и уважение към този, който носеше познанието така, както сеячът засява нивата

Изправени до своите учители, вече и самите ние, много по-стари от времето, когато те коригираха несръчните ни студентски упражнения - минали през изпитанията и уроците, с които пренасяхме опита на учителите, отново разбираме колко важна е паметта за Пътя и за тези, които са ни превели през неговите стръмнини.

Да имаш възможност да се наредиш до светлината на своя учител в определен смисъл е дар и за ученика, и привилегия не само за нас, но и за тези, които са в началото на Пътя."