До 28 януари времето ще остане доста студено

Студовете продължават, като се очаква в сряда температурите да паднат до минус 20 градуса. 

Метеорологът от БАН Анастасия Стойчева припомни пред Нова телевизия, че това все пак не са най-ниските температури, които е имало в България. По думите ѝ през 1942 г. в Трън са регистрирани минус 38,2 градуса. 

За сряда сутринта синоптиците очакват до минус 20 градуса в Предбалкана, котловинните полета, Кнежа, Трън. 

След това ще има кратко затопляне, но в края на седмицата отново може да стане дори по-студено. До 28 януари времето ще остане доста студено, сочат още прогнозите на синоптиците. 

Времето у нас се определя от циклона "Футаба" над Черно море, обясни климатологът доц. Георги Рачев. Именно той е донесъл топлия въздух и валежите, най-напред от дъжд и постепенно преминали в сняг.

Виж още: Снегът досега: Над 500 населени места продължават да са без ток​

Според климатолога застудяването и задържането на снега ни е спасило от тежки наводнения.

"Когато снегът стане 35 см, снегоринът просто не върши работа. В такава ситуация остават само две възможности - роторен снегорин и прокопаване на ръка", каза Рачев и посочи, че в кв. "Овча купел" са измерили близо половин метър сняг.

Продължава да бъде усложнена обстановката в цялата страна трети ден след обилните валежи. Бедственото положение продължава да е в сила за общините Дулово, Самуил и Върбица. Училища в цялата страна остават затворени и днес. 

Прогнозата за 15 дни напред можете да намерите на Termo.bg

Източник: Нова телевизия, Би Ти Ви