Повече от 500 училища в страната са обявили дървена ваканция заради студа и снега

Снегът е обхванал цялата страна. И ако за някои бялата покривка е повод за радост, то за други тя означава проблеми.

Все още над 500 населени места в страната продължават да са без ток заради аварии по електропреносната мрежа. Причината за това е мокрият сняг, който събори стълбове, скъса електропроводи и счупи изолатори. Това са близо 130 хиляди домакинства. Според трите енергодружества екипите им работят без почивка, но все още не успяват да се справят с всички аварии.  

Сутринта най-сериозен беше проблемът във Врачанско, където от 123 селища 101 останаха изцяло или частично без ток. От всичките 350 екипа по отстраняване на аварии в областта работят 36.

Пътната обстановка

По думите на шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров най-критично е положението с пътищата в Североизточна България, и най-вече в общините Силистра, Разград и Шумен. Там има големи открити пространства и много силен вятър. В момента там се получава снежна виелица, която ограничава видимостта до почти нулева.

Заради сериозните проблеми с видимостта са затворени главният път от Шумен към Силистра и пътят от Русе към Варна в участъка до Шумен. В посочените райони има ограничение за тежкотоварни камиони. Това важи и за участъка от магистрала "Хемус" между Шумен и Варна, където има ограничения за превозни средства над 12 тона.

Дървена ваканция

Все пак обаче се намират и такива, които да се зарадват на снега. Затворени са над 500 училища в страната. Заради влошената пътна обстановка учебни занятия няма да имат ученици от областите Бургас, Кърджали, Разград, Силистра, Сливен и Стара Загора.

Най-дълго ще почиват учениците в общините Добрич, Силистра, Исперих както и в каварненските села Вранино, Раковски и Септемврийци. Два дни ще е дървената ваканция в Плевен и Разград. 

В понеделник няма да учат и децата в Търговище, Шумен, Велики Преслав, Самуил, Кубрат, Цар Калоян и Завет. В Област Русе също няма да има учебни занятия, изключение ще има единствено за учениците в града.

Поради липса на ток е спрян учебният процес в шест училища. А едно в област Ловеч е затворено заради ремонт на отоплителната инсталация.

Обстановката в столицата

В столицата снегът продължава да вали, като покривкага е стигнала близо 40 см. От Столичната община уверяват, че екипи на фирмите, ангажирани с почистването на София от снега, Столичният инспекторат и звеното за аварийно спасителни дейности са работили през цялата изминала нощ във всички райони на София. 

Работата се извършваше при непрекъснат снеговалеж. Основната задача на екипите бе да осигурят проходимостта в столицата. Приоритетно се почистваха пътните платна, по които се движи градският транспорт, квартални улици, на които има разположени болници, поликлиники, детски градини и училища, мостове, опасни и стръмни места. 

По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова през днешния ден ще продължи почистването на квартални улици в столицата. Започна почистването на спирки и подходи към подлези. Аварийно спасителното звеното премахва ледени късове от подлези .

Градският транспорт се движи по всички направления при зимни условия.

На територията на Столичната община няма останали селища без електрозахранване и топлоподаване.

Източник: Нова телевизия, "Дарик"