В народните поверия Атанасовден бележи началото на края на зимата

На 18 януари православната църква почита паметта на Атанасий Велики, а народът нарича празника Атанасовден.

Светецът е роден през 295 г. в египетската столица Александрия. Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование. На 23-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър.

Славата си Атанасий получава по време на прочутия вселенски събор в Никея, където успял да се открои като умел богослов най-вече заради откритата си борба срещу свещеника Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бога отец. Благодарение и на Атанасий, Арий бил отлъчен от църквата.

След смъртта на архиепископ Александър християните единодушно избрали Атанасий за негов заместник в Александрия. Атанасий Велики починал на 2 май 373 г.

В народните поверия Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Смята се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Вярва се, че зимният св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Затова и празникът е известен като "Среди зима".

Виж още: Кой има имен ден?

Според народните вярвания двамата светци - Антоний и Атанасий, са братя ковачи. 

Затова и Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това - и като празник за умилостивяване на болести като чумата, шарката и синята пъпка (антракс). 

За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка. 

Както и на Антоновден, на Атанасовден жените не предат и не плетат, защото се вярва, че ако се убодат, раната няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка". 

На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, като месото се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.

В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

Имен ден празнуват всички, които се казват Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.

В превод от гръцки език Атанас означава "безсмъртен".