Лидерът на АБВ настоява за отпадане на редица условия, които определят избора на държавен глава

АБВ иска конституционни промени, които да променят ролята на президентската институция.

"Смятам, че изискването за избирателна активност на първи тур на президентските избори следва да отпадне", заяви държавният глава (2001 г.-2011 г.) Георги Първанов  по време на дискусия "Президентски дебати 2016. Президентът - лидер или придатък".

Конституционни промени

По думите на Първанов е излишно и условието президентът да бъде български гражданин по рождение. 

"Особено с оглед смисъла, който Конституционният съд вложи в това понятие през 1996 г. Смятам, че по отношение на гражданството изискванията за президента следва да бъдат приравнени с тези за народните представители, т.е. да има българско гражданство, което да е изключително, тоест да нямат друго гражданство освен българско", добави той.

Според него решение на българския гражданин е да избере кое лице да избере за свой държавен глава.

Друга важна промяна, за която Първанов настоява, е отпадането на изискването за избирателната активност на президентските избори. Той посочи, че за да бъдат избрани на първи тур на президентските избори, в гласуването следва да са участвали повече от половината от избирателите.

Така, "ако някоя кандидат-президентска двойка е получила повече от половината от подадените гласове, при това със сериозна преднина, да кажем с 64% на първи тур, какъвто случай имаме в нашата история, първият тур ще бъде провален единствено от ниската избирателна активност. На кого е необходимо това засилено изискване за избирателната активност при президентските избори, след като то не се прилага по отношение на парламентарните избори", коментира той.

Виж още: Първанов: Президентската република ще направи държавата по-силна

За кандидата на АБВ

Според Първанов от доста време има нужда от различни конституционни промени. "От доста време дебатираме за това колко съдии и прокурори могат да се съберат на върха на една игла. Така разбираме конституционната реформа", посочи той.

От изказването на Първанов стана и ясно, че ще се търси "национално значима и обединителна фигура" за кандидат президент, като АБВ ще проведе широки консултации за намирането на подобна личност. 

"Това твърдя не е израз на слабост. Правим го, защото сме убедени, че най-сетне трябва да се случи нещо подобно в българската политика, особено в изборите за президент", каза Първанов.

Според него има сценарии, при който изборите се използват като катализатор за взаимодействието и диалога в левия и лявоцентристкия спектър. Първанов посочи, че АБВ отдавна се опитва да предизвика такъв диалог, но среща високомерието на БСП. 

"Ако някой гледа на тези избори като отчаяна битка за монопола в лявото пространство, то ще е не само за негова сметка, но и за сметка на българската политика", заяви той.

Антипод на Плевнелиев

За годините на прехода има два модела в развитието на институцията, посочи той. 

"Ние от АБВ ще бъдем категорична алтернатива на политиката, провеждана от настоящия президент. По всеки пункт от тази политика ние ще защитаваме своите алтернативни виждания. Ще се опитаме да формираме един алтернативен модел в развитието на институцията", посочи още той.

Източник: "Дарик"