Супермен, Спайдърмен, Батман са сред най-популярните герои от американските комикси, но в Европа също имат своите емблематични лица в този жанр - и едно от тях гостува с изложба в София

След фестивала на анимационния филм във Варна изложбата "Спиру, 5-звезден герой" сега е подредена в столичната галерия-студио Suspacious (ул. "Шести септември" 13), където може да се разгледа до 29 септември.

Спиру (Spirou) е един от най-популярните и обичани герои във франкофонските комикси, които са една от емблемите на Белгия.

Когато през пролетта на далечната 1938 г. валонският издател Жан Дюпюи решава да постави началото на ново младежко списание, той поръчва на един опитен художник - французина Роб-Вел, да създаде герой, чийто образ ще се превърне в талисман и основна водеща фигура на новия седмичник.

Пускайки първия брой на брошурата със Спиру на 21 април с.г., той едва ли е предполагал, че и 75 години по-късно младият му герой ще бъде все така един от главните герои на европейските комикси.

Спиру е палаво и закачливо хлапе - или, както казват валонците, истинска "катерица", което означава името му на валонски диалект. Той обаче е също така находчив, смел и щедър, самото олицетворение на всички онези положителни качества, които издателят искал да предаде на своите многобройни млади читатели.

Постепенно, с течение на годините, палавият юноша отстъпва място на един млад авантюрист и смелчага, който е облечен винаги в червено, около когото поредица от талантливи художници изграждат свят, населен с колоритни персонажи.

В продължение на цели 75 години (което го прави връстник на Батман и Супермен) не по-малко от 22-ма автори са работили по приключенията на Спиру.

Към него се присъединява Фантазио, а резултатът са цели 53 албума от основната серия плюс 16 издания "Малкият Спиру", където героят е шестгодишен.

Изложбата се организира от Делегацията Валония-Брюксел за Централна и Източна Европа, а еккспозицията е създадена от Валония-Брюксел Интернасионал (WBI), с подкрепата на белгийския Център за комикси и с участието на издателство "Дюпюи".