Досегашният обвинител номер 1 бе избран от Народното събрание за нов шеф на антикорупционната комисия, а приемникът му Иван Гешев встъпва в длъжност на 18 декември

Сотир Цацаров е новият председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). За главния прокурор, чийто 7-годишен мандат изтича на 10 януари, гласуваха 165 народни представители от ГЕРБ, “Обединени патриоти“, ДПС, "Воля", независимите депутати от "Атака" плюс 27 депутати от БСП - въпреки заявката на левицата, че няма да подкрепят нито един от кандидатите.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова се обоснова: "Ние не признаваме този закон. Ние не признаваме тази комисия, защото тя е мъртвородена, няма функции и времето доказа, че не се бори с корупцията. Ние не признаваме процедурата, по която се избира председателят от зависимите от проверките му. Ако днес попитаме някого извън тази зала с какво свързва КПКОМПИ, повечето хора ще кажат: "С незаконно придобитата тераса на нейния председател Пламен Георгиев". И какво последва от това?! За награда лично премиерът го направи консул в Испания! Това прилича на стимулиране - покриване и награждаване с постове за корупция."

Зам. -председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски обясни вота на колегите си, подкрепили Цацаров, така: "Народните представители, които имат различно мнение от общото решение на групата, могат да гласуват така, както преценят, както е и по правилника на парламентарната група. Аз гласувах против."

Ден след избора му в Народното събрание пленумът на Висшия съдебен съвет одобри единодушно молбата на Сотир Цацаров да бъде освободен като главен прокурор. Той напуска поста близо месец предсрочно, като коментира, че когато бъде налице президентският указ за освобождаването му, няма каквато и да е пречка избраният за негов приемник Иван Гешев да встъпи в длъжност.

Документът бе подписан от държавния глава в понеделник, 16 декември, а ден по-късно трябва да бъде обнародван в Държавен вестник. Така церемонията по предаването на поста и клетвата на новия главен прокурор е насрочена за сряда.

При изслушването му на 19 ноември като номиниран за шеф на КПКОНПИ Цацаров изрази мнение, че антикорупционният орган не се нуждае от каквито и да е нови правомощия. Само 7% от служителите се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случай броят на служителите трябва да се увеличи. Според него дирекция "Антикорупция" трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната.

Едно от предложенията му е създаването на консултативен съвет към комисията, с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт. 

"Очакванията към вас ще бъдат изключително високи, но не да се занимавате с дребосъка, а най-после да хванете по-едрите риби. Римляните казват: "Орелът не лови мухи", обърна се Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" към Цацаров преди гласуването на 11 декември в пленарната зала на Народното събрание.

Той е всичко това, което другите не са, допълни колегата му по парламентарна група Емил Димитров. Г-н Цацаров е брилянтен юрист, изтъкна и депутатът от ДПС Симеон Симеонов.

Дебатите около избора обаче прераснаха в размяна на реплики кой трябва да назначава председателя на КПКОНПИ - Народното събрание или президентът. Стигна се дори до призиви за парламентарна дискусия относно състоянието на съдебната власт. Георги Марков от ГЕРБ обобщи: "Тя ври от скандали."

За другия номиниран за шеф на комисията - Симеон Найденов от "Воля", гласуваха едва 12 депутати: 10 от парламентарната му група и двама от БСП.

Сред идеите му бяха разширяване на сградния фонд и преразглеждане на изискванията за попълването на данъчните декларации за имуществени интереси. Той заяви, че е бил от двете страни на бариерата - и като обвинител, и като защитник, като според него този опит би бил от полза, за да ръководи безкомпромисно КПКОНПИ.

Източник: БНР