Франки Мюниц, който скоро навършва 32, е имал общо 15 микроинсулта за последните пет години. През 2009 г. актьорът претърпял и сериозна катастрофа като автомобилен състезател, а сега е отново на екран в "Дансинг старс" (видео)

На 5 декември Франки Мюниц навършва 32, а вече не помни най-голямото постижение в живота си!

През тийнейджърските си години, в продължение на седем сезона (2000-2006), той изпълнява заглавната роля в популярния комедиен сериал "Малкълм", с който е номиниран за "Еми" и "Златен глобус".

След множество сътресения на мозъка и микроинсулти обаче паметта му изневерява и младият мъж няма спомени нито за заснетите 151 епизода, нито за бляскавите церемонии по раздаването на тв награди.

"Претърпял съм девет мозъчни сътресения и общо 15 микроинсулта, но не мога да кажа със сигурност дали точно това е повлияло на паметта ми. Не ходя на лекар и всъщност не съм обсъждал тази тема", разказва Франки Мюниц пред сп. "Пийпъл".

Тази есен той се завърна на екран в танцувалното риалити "Дансинг старс" (Dancing With the Stars) по Ей Би Ес, в състезателна двойка с професионалната танцьорка Уитни Карсън - и за първи път сподели пред камера своите здравословни проблеми.

Първото сътресение получава на седем, докато пази вратата при игра на футбол. Следващото - когато се подхлъзва и пада на главата си в баскетболен мач. В седми клас следват още две, отново заради футбол. За останалите вече не е сигурен, пише сп. "Ентъртейнмънт уикли".

Практикувал съм всеки възможен спорт, а имам тяло на 71-годишен, пошегува се той с горчивина след началото на репетициите в "Дансинг старс".

Екранният му баща Брайън Кранстън пък обеща да опресни паметта му за общите им години в многодетното семейство на Хал и Лоис Уилкерсън...

Първия си микроинсулт Франки Мюниц получава през 2012 г., когато е едва на 27. "Трябва да започна да се грижа повече за себе си. Остарявам!", написа тогава той в "Туитър" преди рождения си ден.

Убеден е, че го е закъсал със здравето заради голямото натоварване, на което се подлага всекидневно - и липсата на почивка. Когато се почувствал зле, тъкмо бил излязъл по работа с мотоциклета си и още преди да се прибере у дома, изгубил зрението на едното си око.

Вкъщи получил адско главоболие и смущения в говора - годеницата му не можела да разбере нито дума от това, което й казвал. Така се озовал в спешното с диагноза "транзиторна исхемична атака", или микроинсулт.

Това го накарало да се замисли още по-сериозно за здравето си. Не познава цигарите и алкохола, камо ли да посяга към наркотици - но признава, че хранителните му навици били като на ученик от началния курс.

Главните му роли на големия екран засега се изчерпват с "Голям тлъст лъжец" (2002), "Агент Коуди Банкс" и продължението му (2003-2004). След финала на "Малкълм" започва да се занимава активно с автомобилизъм и става пилот на състезателен болид. През 2009 г. обаче катастрофира сериозно, с травми на гръбнака, ребрата, ръцете.

После става барабанист на рокгрупата "Кингсфойл" и през 2012 г. изнася концерти с тях.

В момента менажира друга група - и се надява да се върне към актьорството. Не може да каже със сигурност откога датират проблемите с паметта му, но до него е новата му приятелка Пейдж, която от година насам води всекидневно дневник, за да поддържа съвместните им спомени.

Разчита и на майка си, а покрай появата му в шоуто се обадили и някои стари приятели. Категоричен е: "Не търся съчувствие или загриженост. Това е животът ми и продължавам напред. Нищо досега не ме е спирало да правя каквото си поискам. Бил съм късметлия да имам три страхотни професии и продължавам с мечтите - а сега танцувам по телевизията. Всъщност съм доста щастлив, не виждам нищо негативно в живота си и няма защо да ме съжаляват."

Зрителите също не са го забравили и оценяват високо усилията му да се поддържа във форма на дансинга - двойката Франки-Уитни е сред фаворитите за победата.