Тези типове имат директно влияние върху безопасността на трафика и познаването им може да доведе до много по-малко инциденти на пътя

Ако човек се движи достатъчно дълго на пътя, започва да забелязва, че различните видове шофьори могат да се групират и категоризират по типове. 

Точно това са направили и в университета за икономически и политически науки в Лондон, където в специално изследване, проведено съвместно с производителя на гуми Goodyear, типологизират различните шофьори, когато се сблъскат (в прекия или в преносния смисъл) на пътя.

Според резултатите, най-общо могат да се обособят седем основни типа шофьори по пътищата. Въпреки шеговитите описания тези седем типа водачи наистина съществуват. Според вицепрезидента на Goodyear ЕМЕА Оливие Русо, тези типове имат директно влияние върху безопасността на трафика и познаването им може да доведе до много по-малко инциденти на пътя. 

"Повечето от тези поведения могат да доведат до опасни ситуации на пътя, Разбирайки като какъв тип участник в движението се държим и какви ситуации провокира това, е първата стъпка към по-добър самоконтрол и по-този начин можем да участваме в създаването на по-сигурна среда на пътя за нас и останалите.

Виж още: Как шофьорите ще се разбират при катастрофа според новите правила

Извън законовите мерки срещу агресивното шофиране, образоването и доживотното учене и самовъзпитание са най-силните публични стратегии за справяне с емоциналния и социалния аспект на шофирането и да се постигнат по-добри резултати за безопасно шофиране и поведение на пътя", заключава Русо.

Ето кои са те:

Учителят

Shofyor tip uchitel

Този тип държи всеки да се движи според правилника за движение и ако той (или тя) види някой да се държи неприлично на пътя, ще отиде да му направи забележка, която е много вероятно да прерастне в ненужно дълга и напоителна лекция за шофиранете и безопасността по пътя.

Всезнайкото

Shofyor tip vseznayko

Този тип шофьори вярват, че са по-добри от всички останали на пътя. По тази причина постоянно гледа гледа всички от високо и говори снизходително, като дори понякога вика по другите участници в движението. Не е приятен тип, но най-често е безобиден.

Състезателят

Tip shofyor sastezatel

За него пътят не е просто от точка А до точка Б, за него това е състезание с всички наоколо, дори и те да нямат представа, че се състезават (и да не им пука). Стига обаче да има някой, който да му подаде, "Състезателят" ще се включи с цялото си съзнание. Ако "победи", отива да търси друга жертва. Ако не успее - определено му повлиява на самочувствието.

Побойникът

Shofyor tip poboynik

Това е мутиралата версия на "Учителя", а често и на "Всезнайкото", която обаче ще държи да предаде урока си и чрез физическо насилие. Той иска да наказва другите шофьори, които грешат или се държат непорядъчно и често може да излезе от колата за директна (физическа) разправа.

Философът

Shofyor tip filosof

Той е най-безобидният и най-малко неприятен тип от всички изброени, поне за тези, които не са в автомобила му. Лесно възприема грешките на другите водачи и се опитва да намери рационален начин да намери обяснение за тях.

Бъзльото

Shofyor tip bazlyo

Държи се така, сякаш опасни ситуации или хулигани на пътя не съществуват и всякаква ситуация трябва да се избегне като потенциален риск. Страхувайки се от появата на неприятни ситуации, рискува да започне да кара прекалено предпазливо и да стане досаден или дори да ядоса шофьорите около (и най-вече зад) него.

Беглецът

Shofyor tip beglets

Това е категорията в която попадат повечето дами шофьори. Те използват музика, разговор по телефона или просто мечти и фантазии, за да се дистанцират от другите в трафика, избирайки с кого и как да взаимодесйтват.