Станалият скандалноизвестен със снимка с нацистки поздрав шеф на дирекция "Социална политика" във военното министерство Иво Антонов е оставен на поста, а кабинетът му е преместен до кабинета на министъра

Посоченият за уволнение шеф на дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов, който беше качвал снимка с нацистки поздрави и статуси, симпатизиращи малко или много на Третия райх, все пак остава на работа. 

Военният министър Красимир Каракачанов е решил да се противопостави на зададеното от Министерския съвет уволнение на Антонов и да го остави на поста. Нещо повече - на Антонов дори е предоставен кабинетът, където досега винаги е бил първият зам.-министър на отбраната, непосредствено до кабинета на министъра, твърди в. "Труд".

Според информацията на вестника подобно нещо се случва за първи път, като никога досега началник на дирекция не е допускан толкова близо до най-важния човек в МО.

След като гръмна скандалът, Антонов вдигна кръвно и бе приет в болница със сърдечна криза. Каракачанов обаче защити подчинения си, който бил добросъвестен труженик с 18 години стаж във ведомството, и обясни, че няма да предприема нищо, преди да разговаря с него.

Президентът Румен Радев пък апелира случаят да не се раздухва излишно и призова съгрешилия чиновник да се извини.

"В общественото пространство отново беше повдигнат въпросът за моя снимка направена преди почти десетилетие. Дълбоко съжалявам и искрено се извинявам за незрялата, необмислена и немотивирана постъпка", заяви в отворено писмо Антонов.

Това е вторият скандал с въпросната снимка. Заради нея преди три години Антонов, известен в МО с прякора "Иво паметника", се размина в предишния кабинет на ГЕРБ със зам.-министерското кресло по предложение на патриотите.

Подобна снимка, която дори беше в "по-невинен" контекст, обаче коства поста на друг кадър на Патриотите - Павел Тенев, който остана на поста зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството за около ден. Тогава той сам подаде оставка с мотива, "че създаденото напрежение не работи добре за правителството".

Източник: в. "Труд"