След като Валери Симеонов опита да замаже ситуацията, но само направи проблема по-голям, една снимка от 2008 г. коства зам.-министърския пост на Павел Тенев

След като вчера се разрази скандал с новоназначения заместник-министъра на регионалното развитие Павел Тенев заради негова снимка с нацистки поздрав от 2008 г., той подаде оставка. 

"Съжалявам, че от една такава снимка се преекспонираха нещата", обясни Тенев в МС. По негови думи това е правилното решение в ситуация на изкуствено създадено напрежение, което може да навреди на правителството. Другият мотив, който изтъкна Тенев, е отражението на появилите се коментари върху семейството му. 

Пред Би Ти Ви той обясни, че снимката е от 8-10 години, когато със съпругата му били в музея на восъчните фигури в Париж. 

"Предпочитам във всяка снимка да има някакъв ефект, сценарий. В повечето ми снимки да има хумористичен елемент. Сега, през призмата на времето, смятам, че тази снимка е много неподходяща и не отразява моята същност", каза Тенев.

Тенев бе от квотата на "Обединени патриоти", предложен е от НФСБ на вицепремиера Валери Симеонов. Реално именно заради Симеонов скандалът се разрази дори с по-голяма сила. В опита си да защити Тенев, лидерът на НФСБ заяви, че това е просто шега, каквато се случва човек да направи на подобни места (музея "Гревен" в Париж). След това допълни, че не знае какви шегаджийски снимки има самият той от посещението му като млад в концентрационния лагер "Бухенвалд". 

Именно тези коментари отприщиха по-голямата вълна на недоволство в социалните мрежи. В крайна сметка с оставката на Тенев правителството сложи относителен край на въпроса. 

Самият премиер Борисов благодари на Тенев за подадената оставка и изрази съжаление, че такъв напуска правителството.

"Благодаря му много за достойната постъпка. Съжалявам за него", каза Борисов и посочи, че от всички кандидатури за поста Тенев е бил най-подготвеният. 

"Той оцени, че стана скандал от това, че се е снимал през 2009 г. с жена си в музей на восъчните фигури... Ако не беше на този пост и не беше такава ситуацията... Сигурно много хора го правят. Разговарях и с Валери Симеонов, подписах оставката и за мен случаят е приключен. Реагирах по възможно най-добрия начин", заяви още премиерът.

Виж още: Пиар глава затрива, или Как лошата комуникация опропастява идеи

"Истински съжалявам, че това се случва заради подобна глупост от негова страна. Това е удар за кариерата му. Човешко е по време на командировки да се правят такива шеги", каза Бойко Борисов.

Черният хумор действително не е нещо рядко разпространено. Съществуват много популярни вицове, които засягат чувствителни теми. Въпросът е, че те не са подходящи за всяко място. Още повече - най-добре е да им се радваме само във вътрешния си кръг на близки приятели и хора, които споделят подобно чувство за хумор. 

Когато подобно нещо излезе наяве, особено ако си публична личност, неминуемо се тълкува по обиден начин. Това е и разликата между обикновените хора и хората на виден държавен пост. Вторите трябва да спазват много по-голяма дисциплина в публичната си комуникация. Иначе рискуват именно такива скандали, които могат да ти костват кариерата. 

Междувременно този скандал успя да измести вниманието от други две спорни кандидатури, предложени от Патриотите - зам.-министъра на транспорта Ангел Попов и Красимир Първанов - зам.-министър на енергетиката

Източник: "Дарик"