Три назначения на зам.-министри от квотата на Обединените патриоти предизвикаха сериозни скандали

Нов скандал с назначен зам.-министър в кабинета "Борисов 3". В случая става въпрос за зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството от квотата на Обединени патриоти Павел Тенев, чиято снимка в музея "Гревен" в Париж от 2008 г. предизвика възмущение в социалните мрежи. 

На снимката се вижда как Тенев позира с изпъната ръка в хитлеристки поздрав край восъчни фигури на нацисти в музея. Кадърът е от личния му профил, но няколко часа след назначението профилът бе изтрит.

Именно поздравът предизвика множество гневни реакции: 

"Прясно назначеният заместник министър на регионалното развитие Павел Тенев (от квотата на Патриотите) се оказа обикновен нацист. Тази снимка ясно демонстрира това. И само не ми обяснявайте, че фотото било шеговито.

Как така се шегуваш, като правиш този жест? Зад този жест стоят реки от кръв, расови прочиствания, пещите на Треблинка и Освиенцим, геноцидът, Холокостът и животите на милиони, които загинаха, за да освободят земята от кафявата чума. И сега някакво си кариеристче си позволява да демонстрира подобно нещо", реагира Александър Симов, депутат от групата на "БСП за България".

"Потресаващото е, че на черната дъска стои текст от 10 февруари 1943 г. , най-черният период на нацизма. Този мизансцен е невероятен по своята наглост. Трябва да си или кретен, или нацист, за да участваш в него, т.е. и в двата случая не ставаш за министър", коментира писателката и дипломат Леа Коен.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов, който е предложил кандидатурата на Тенев, най-вероятно обаче става въпрос за шега, която не трябва да се приема толкова сериозно.

"Несериозни работи. Нямам фейсбук, не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости. Не вярвам да паднете до нивото на Симов", коментира той пред "Сега".

"Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село", добавя още Валери Симеонов.

Други две назначения на патриотите в кабинета също предизвикаха скандали.

Страстите не стихнаха и около зам.-министъра на транспорта Ангел Попов. В понеделник Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) алармира, че от фирма, собственост на Попов, е имало много оплаквания от ощетени клиенти. 

"Господин Попов е представен като браншовик. Представител е обаче на организация, която от 2011 г. потъна. Слави се като голям превозвач, но е собственик на една фирма, която е в несъстоятелност, и на още една, която е без дейност. И двете организации, които работят в тежкотоварния транспорт, са декларирали, че не могат да работят с този човек. Премиерът е запознат", заяви пред БНР Красимир Лалов, зам.-председател на НСБП.

Третото скандално назначение в понеделник бе на Красимир Първанов. Той влезе в Министерството на енергетиката, след като през 2011 г. в качеството на шеф на НЕК подписа документи по "Белене" "през главата" на тогавашния министър Трайчо Трайков. Той бе уволнен, а 22-годишният му син по това време - Петър, участваше в няколко енергийни фирми. 

Много е важно да се разбере кой стои зад това назначение и дали наистина са ОП, заяви бившият десен депутат Мартин Димитров. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обаче даде да се разбере, че отговорността за назначението му е на националистите, а ГЕРБ няма да се меси. 

"Има договореност, за да бъде споделена отговорността. Ако има министър от ГЕРБ, съответно да има възможност за зам.-министри от коалиционните партньори и обратно", заяви тя. 

Все пак да не забравяме, аз съм контролен орган по професия, коментира още Петкова, давайки знак, че все пак стриктно ще следи заместниците си.

Източник: в. "Сега"