Средно на глава от населението у нас се падат по около 12 литра чист етилов спирт, което ни нарежда на 7-о място в Европа по консумация на алкохол

Консумацията на алкохол в България е 12 литра чист етилов спирт на глава от населението, което се равнява на 100 литра вино, малко под 30 литра концентрат или 200 литра бира. Данните са от Световната здравна организация (СЗО).

Това ни нарежда на 7-о място в Европа. На първо е Литва с 15,2 литра чист алкохол на човек.
Следват Беларус (13,9 л) и Чехия (12,7 л), а после Белгия, Австрия, Хърватска и на седмата позиция - България.

Данните се отнасят средно за всички граждани над 15-годишна възраст, което означава, че ако извадим въздържатели, малко пиещи и пенсионери, за хората в трудоспособна възраст и учащите данните показват доста сериозни количества консумирани  алкохолни напитки. Класацията включва европейските страни и тези от Кавказкия регион, съобщава Dir.bg.

Виж още: Тийнейджърите ни - на първо място по употреба на алкохол и цигари

След нас са Естония, Франция, Люксембург, Германия, Унгария и средно Европейският съюз. Средно за ЕС числото е 10,9 литра на глава от населението.

На последно място се нареждат Турция, Таджикистан, Македония, Монако и Сан Марино.

Трябва да се отбележи, че данните са от официалните продажби на алкохол и те не включват консумацията на домашно приготвен такъв. С тях класацията би изглеждала различно.

Виж още: Почти половината българи прекаляват с алкохола

Източник: dnes.dir.bg