Всяка година над 2000 семейства се разделят заради системно пиянство

Общо 40% от българите злоупотребяват с алкохола, а 5% са зависими от пиенето. Това показват данни на организацията "Анонимни алкохолици", която работи от 27 години у нас, цитирани от Би Ти Ви.

Като цяло, 90% от хората употребяват алкохол, а между 4 и 7% се пристрастяват, т.е. стават алкохолици.

Злоупотребата с алкохол като причина за смърт е на трето място след сърдечно-съдовите заболявания и злокачествените образувания. 

Социалните вреди, които алкохолът нанася, също не са за пренебрегване. Над 50% от фаталните катастрофи също са следствие от употреба на алкохол, както и над 60% от тежките престъпления и 41% от битовите травми и трудовите злополуки. 

Виж още: 34% от 13-годишните у нас пият алкохол

Освен това според данните на "Анонимни алкохолици" ежегодно над 2000 семейства у нас се разпадат заради системно пиянство. 

"Анонимни алкохолици" у нас започват работа на 5 декември 1989 г. в клиниката на Четвърти километър в София, а днес има 25 групи в 15 града. Работи се и със затворници и психично болни. Програмата не е свързана с такси или вноски, не участва в религиозни, политически или други обществени спорове и има една цел - да събира хора с общ проблем.

Виж още: 6% от смъртните случаи в света се дължат на алкохола

Източник: Би Ти Ви