По думите на вътрешния министър информацията за подготвян евентуален терористичен акт идва от чужди медии, но засега няма доказателства, които да потвърждават това

Няма потвърждение за терористична заплаха в България. Няма доказателства за наличието на такава заплаха. Има лица, които разпространяват такава информация. Службите работят и всяка една информация се проверява. Това обяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова пред Нова телевизия. 

"Имаме информация, че в част от чуждите медии, се разпространява информация, че на територията на България може да се извърши атентат във връзка със събитията в Харманли, но няма доказателства, които потвърждават такава реална опасност", категорична бе тя.

Вчера Бъчварова обяви, че е получен сигнал по дипломатичен път за подготвян терористичен акт в България.

"Има сигнал за терористичен акт в България. Има 3-4 души, които вече са установени и са чужденци, но за сега не са арестувани", каза Румяна Бъчварова в отговор на журналистически въпрос.

В събота в социалните мрежи и английската преса излезе информация, че афганистанци, които живеят във Великобритания, подготвят терористичен акт заради събитията отпреди 10 дни в Харманли. Румяна Бъчварова каза, че българските служби са получили тази информация по дипломатичен път.

Относно тримата, заловени за каналджийство, вътрешният министър в оставка обясни, че тече разследване, което все още не е окончателно приключило. Към момента има 1280 души, които са задържани за каналджийство през 2016 г., които основно са български граждани.

Кризисните площадки

Бъчварова коментира и днешните твърдения на избраната за вицепрезидент Илияна Йотова, която по-рано съобщи, че българското правителство предвижда изграждането на три бежански лагера. 

По думите на вътрешния министър трябва да бъдат изградени три кризисни площадки за бежанци, които ще бъдат към Държавната агенция за бежанците. В момента се оглеждат терени.

На тези терени ще се разположат фургони и палатки, а площадките ще са оградени, уточни Бъчварова. Едната от тях е вече одобрена. Тя ще е в района на Елхово, близо до границата и до бивша гранична застава. Местата на останалите все още не са уточнени.

Бъчварова даде пример с Бояново, където било най-удобно, но при отпора срещу изграждането ѝ, този вариант засега отпада.

Източник: "Дарик", Нова телевизия