Новият правосъден министър започна с първите рокади в министерството

Новият правосъден министър Цецка Цачева също започна с рокадите в ресорното си министерство. Тя уволни изпълнителния директор на Агенцията по вписвания Елена Маркова и върна на служба станалия известен покрай скандала с въвеждането на уседналост при избори Любомир Талев като директор на дирекция "Съвет по законодателство" 

Освобождаването на Маркова е станало по искане на министъра на правосъдието Цецка Цачева, което е било съгласувано от министър-председателя Бойко Борисов.

Уволнението на Маркова е станало заради извършена цялостна ревизия, която е констатирала редица нарушения в Агенцията по вписвания през последните две години. Проверката е стартирала при управлението на служебния кабинет.

Маркова бе назначена за ръководител на Агенцията по вписвания през март 2015 г. от квотата на Реформаторския блок. До назначаването на титуляр, управляващ Агенцията по вписвания ще е досегашния заместник изпълнителен директор.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева отмени заповед на служебния министър на правосъдието Мария Павлова и възстанови Любомир Талев на длъжност директор на дирекция „Съвет по законодателство“, съобщават от пресцентъра на Министерство на правосъдието. 

Той беше освободен от длъжност в изпитателния едногодишен срок на основание чл.12 от Закона за държавния служител. Решението за отмяна на заповедта е взето след преразглеждане на работата на служителя по негова молба. 

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова освободи директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта "Заключителни разпоредби", сложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието. Тогава от министерството заявиха позиция, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра.

Тогава Талев съобщи, че промените са изготвени в президентството и лично президентът Радев е заявил, че трябва да бъдат спешно придвижени към парламента.