Когато машините заменят човешкия труд, някои професии си отиват

Модернизацията и технологичния прогрес водят до редица подобрения в живота ни. Също така обаче те спестяват доста човешки труд и това води до изчезването на цели професии. Днес говорим как до няколко десетилетия роботите ще са ни изместили от редица сфери на труда. Е, не е като вече да не се е случвало. 

От Bored Panda ни припомнят някои професии, които преди са били често срещани, но вече не съществуват:

1. Човек, който нарежда кеглите за боулинг

За да могат хората да играят спокойно, без да се разкарват само, рефейки бягащи кегли, от боулинг клубовете наемали малки деца, които да ги редят.

Виж още: Могат ли роботите да ви откраднат работата?

2. Човешки алармен часовник

Тези хора имали задължението да събудят съответния човек, за да не закъснее за собствената си работа. Те използват пръчки, камъчета или свирки.

3. Резачи на лед

Преди модерната технология да стане достъпна, те режели леда на замръзнали езера, с който после хората да пълнят хладилниците си. Това е опасна работа, извършвана в тежки условия.

4. Човек, който слухти за вражески самолети

Преди появата на радарите войниците използвали акустични огледала и звукови устройства, с които да уловят звука от двигателя на приближаващ самолет.

5. Ловци на плъхове

Плъховете са сред най-големите преносители на чумата през Средновековието. Затова и ловците на плъхове се радвали на голяма популярност в Централна Европа, за да се справят с разпространението на плъхове. Това обаче била опасна професия, тъй като мъжете, изпълняващи я, често били изложени на ухапвания и инфекции. 

Виж още: До 39 години роботите ще се изравнят по брой с хората

6. Човек, който пали улично осветление

Тези хора използват дълги прътове, за да поддържат уличните лампи преди появата на електричеството.

7. Оператор в телефонна централа

Тези хора били изключително важни за телефонната комуникация преди модерната техника да ги измести. Те свързвали абонати и обработвали заявки за разговори на далечно разстояние - нещо, което вече се прави дигитално.

Източник: Boredpanda.com