Според властите в страната мафията е източила милиони на гърба на мигрантите

Италия проведе мащабна полицейска операция срещу източването на пари за бежанци. В операцията, провела се в ранните часове на деня, са участвали 500 служители на реда. Арестувани са 68 души, много от които принадлежат на клана "Арена" - част от мощната калабрийска организация "Ндрангета". Според обвиненията кланът е правил милиони на гърба на мигрантите, предава Нова телевизия.

Обвиненията срещу тях са за връзки с мафията, изнудване, грабителство, незаконно носене на оръжие, измами, злоупотреби в ущърб на държавата и кражби.

Кланът контролирал ръководството на центъра за прием в Изола ди Капо Ризуто, където имало близо 1500 мигранти, а дейността е продължава от десет години.

Арестуване е и ръководителят на католическата асоциация "Мизерикордия", която официално ръководи мигрантския център, Леонардо Сако. Местният свещеник Едоардо Скордио също е задържан.

Според полицията кланът "Арена" чрез Сако е получавал договори за предоставяне на услуги като доставката на храна в центъра, а католическата асоциация е била специално създадена, за да обслужва схемата и други мафиотски фамилии. Същите доставчици са изпращали храна и за мигрантския център на остров Лампедуза.

Ръководителят на държавната комисия за борба с мафията Роси Бинди коментира, че операцията е "важен резултат в борбата срещу "Ндрангета" и проникването на мафията в управлението на делата, свързани с мигрантите".

Към момента около 175 хил. души в момента живеят в приемни центрове, където държавата осигурява храна, облекло, уроци по италиански, психологическа подкрепа, здравни грижи и джобни пари. От началото на 2017 г. са пристигнали 45 хил. души, което е с 44% повече спрямо предходната година.

Италианското министерство на финансите е отделило бюджет от 3 млрд. евро за мигрантите през тази година. Той трябва да бъде използван в зависимост от броя на новонастанените в центровете, който пък зависи от броя на спасените в Средиземно може корабокрушенци.

Източник: Нова телевизия