В летните горещини може да хидратираме организма не само с вода, а и със сочни храни, които съдържат 80-90% вода

От години се повтаря, че за да сме здрави и да не се обезводни организмът, трябва да се пият по осем чаши вода на ден. Храненето обаче също е основен фактор за хидратацията. Приблизително 20% от дневния прием на вода идва от твърдите храни, особено плодове и зеленчуци! Ето седемте най-препоръчвани против дехидратация:

Краставици

Тези хрупкави зеленчуци имат най-високо съдържание на вода от твърдите храни - цели 95%. В краставицата се намират също известно количество фибри и витамин C. 

Виж още: Лечебните свойства на краставицата

Зелени пиперки

Тези хидратиращи зеленчуци съдържат 93,9% вода, само малко повече от червените и жълтите сортове. Те също са богати на антиоксиданти и може да ги хапвате не само със сирене, на миш-маш или пълнени, но и с киноа или с елда за един по-здравословен обяд.

Домати

Особено чери доматчетата. Те осигуряват още ликопен, минерали и витамини. 

Диня

Освен че е съставена предимно от вода (92%), тя е и добър източник на витамин С и други антиоксиданти. Сервирайте леденостудена за задоволяване на лятната жажда и глада. 

Виж още: Защо трябва да хапваме диня

Ягоди

С 91% водно съдържание ягодите имат чудесен принос за приема на течности през деня. Те ни набавят с витамин С, фолиева киселина, фибри и антиоксиданти. Яжте ги с кисело мляко, в салата, смесени с шоколад или просто така, без нищо. 

Виж още: Приготви си сам: Ягодово дайкири

Грейпфрут

Сочен цитрус с мощен хидратиращ удар, грейпфрутът не само съдържа 90,5% вода, а помага за свиване на талията, понижаване на холестерола, стабилизиране на кръвната захар и евентуално - за намаляване на апетита. 

Репички

Тези вкусни малки зеленчуци съдържат 95,3% вода. Те са пълни с катехин и добавят свежест не само в чинията, но и във вашия организъм.

Източник: Foodpanda