Франция разочарова все повече. Първата изненада е, че приходите на заведенията за бързо хранене за първи път тази година са надминали тези на традиционните ресторанти в държавата на Айфеловата кула.

След това се разбра и шокиращата новина, че повече от 1/3 от френските ресторант сервират полуготова храна. Ако тези факти развалят представата ти за Франция като бастион на кулинарната традиция, може би няма да искаш да прочетеш това, което следва. 

Френски винопроизводител пусна ново бутилирано червено вино с вкус на кола. 

Базираната в Бордо изба Haussmann Famille има успех на пазара със своите розета и бели вина, овкусени с грейпфрут и маракуя. Най-новият им продукт Rouge Sucette, който се превежда "Червена близалка", е направен от 75% гроздови зърна и 25% вода, към които са добавени захар и вкус на кока-кола. Виното се сервира охладено. 

Защо се изневерява на традицията?

Може би защото консумацията на вино във Франция намалява. Колкото и да е изненадващо, през 1980 повече от половината възрастно население на страната е консумирало вино ежедневно, но според "Би Би Си" числата са намалели с 17%. Винарната цели да привлече по-млади "пиячи" с новия си продукт. 

Експертът по френска кухня Фред Сирикс смята, че спадът на консумация на вино в страната се дължи на финансовата криза, която довела до скъсяването на времето за обяд, както и на намаляването на концентрацията на алкохол в кръвта, с която французите имат право да шофират. 

Е, щом на пазара има всякакви видове бира с плодов вкус, да не говорим за видовете коктейли с шампанско и сокове, защо да не смесим червено вино и кола? Бихте ли го пробвали?