Седмичникът "168 часа" разглежда причините за фаталния инцидент от 1 октомври под заглавие "Обиден, преводачът на Стивън Кинг блъска БМВ в камион. Загина"

Видният рокаджия и преводач на Стивън Кинг Адриан Лазаровски, който загина в катастрофа край шуменското село Радко Димитриево, умишлено е планирал самоубийство чрез челен сблъсък в тежкотоварен камион, твърдят полицейски източници пред в. "168 часа". Причината за крайното решение е семейна драма.

Само часове преди произшествието той е бил изведен в присъствие на полицаи по настояване на негови роднини, които са се оплакали от домашно насилие над тях. Близките са молили полицията за съдействие. Самият закон ги защитавал. А Лазаровски, обиден от позорното му извеждане като престъпник, заплашил, че ще се самоубие.

Тези нови моменти около загадъчната кончина на писателя разкриха независимо един от друг полицейски източници във Варна и Шумен, където се води досъдебното производство за пътнотранспортното произшествие на 1 октомври.

"По случая се води разследване. Аз съм наблюдаващият прокурор. Никакви подробности няма да ви дам. Назначена е тройна съдебномедицинска експертиза, която ще даде отговор коя е реалната причина за смъртта на преводача - заявява пред "168 часа" говорителят на Окръжната прокуратура в Шумен Орлин Куздов. - Докато не приключи разследването, никакви подробности няма да дам."

Пълно мълчание около зловещия инцидент с известния преводач запазват и от Областната дирекция на МВР във Варна. 

"Лазаровски е пътувал сам. А от сблъсъка с камиона беше чудовищно неузнаваем. Половин ден ни беше нужен, за да извадим обезобразения труп от ламарините на автомобила", разказва участник в акцията.

Снимка: "168 часа"

Седмичникът отправил питане към Областната дирекция на МВР във Варна имало ли е сигнали срещу Лазаровски за домашно насилие над негови роднини. Майка му, с която е живеел, подавала ли е сигнали? И искала ли е съдействие от полицията за извеждане на сина й заради тормоз? Потвърждават ли неофициалната информация, в това число и от полицейски източници, че заради насилственото извеждане преводачът заплашил, че ще се самоубие?

Ръководството на дирекцията прецени, че към този момент не е възможно да ви бъде даден отговор на поставените въпроси, заявява говорителката на варненската полиция Ивана Милева.

Според информация от полицията в Шумен смъртта на Лазаровски е настъпила в резултат на тежки травми, причинени от катастрофата. Тази е и официалната версия на съдебните лекари, извършили аутопсията на известния мъртвец в Съдебна медицина към МБАЛ - Шумен.

Полицейски източник на вестника обаче разкрил интересни подробности от аутопсията - по корема на Лазаровски е имало доста рани, причинени от остър предмет. Действително по тялото бяха открити рани, които в никакъв случай не могат да бъдат причинени от пътно-транспортен инцидент, както бе обявено, разказва полицай, отлично запознат с разследването.

Според източника на "168 часа" широко отворените рани не били свойствени за катастрофа. Именно заради огромните порезни рани, най-вероятно причинени умишлено, съдебният лекар д-р Владимир Владов назначил тройна съдебномедицинска експертиза в Съдебна медицина при МБАЛ "Св. Марина" във Варна. А тази експертиза щяла да даде отговор дали се касае за самоубийство, или катастрофа.

Съдебен лекар признава: "Бях страшно озадачен, имам основание да смятам, че Лазаровски умишлено е търсил смъртта, навлизайки в насрещното платно. Странно и необяснимо поведение."

Източник: в. "168 часа"