Рискът за имунната система на самотните възрастни хора е много по-голям

Много пъти сме чували, че самотата убива. Оказва се обаче, че това не е просто израз.

Учени от университета в Чикаго установиха, че самотата убива два пъти повече хора, отколкото затлъстяването. Освен това при възрастните самотници има с 15% по-голям риск да умрат по-рано от връстниците им, живеещи в компанията на свои близки, пише "Дейли мейл".

Джон Качопо и екипът му направили експеримент с доброволци - мъже и жени, над 50 години. 

Направените им тестове установили, че при самотните хора се активират специфични гени - CTRA. Те влияят зле на имунната система и й пречат в борбата срещу вирусите, като в същото време стимулират възпаленията, а мотивацията им за живот е по-ниска. 

Виж още: Защо самотата убива

Повишените нива на гените CTRA от своя страна потискат мотивацията на възрастните хора и те все по-трудно търсят социални контакти. Получава се нещо като затворен кръг с отрицателни последствия върху здравето. Тези обстоятелства обясняват и защо е толкова трудно на самотниците да променят своя начин на живот.

Освен всичко самотата се отразява зле и върху съня на хората. Те все по-трудно заспиват вечер и се нуждаят от медикаменти за тази цел.

Според специалистите този проблем ще се задълбочава в бъдеще. Причината е, че днес все по-малко хора общуват на живо, като контактите се осъществяват предимно в социалните мрежи.

Виж още: 10 неща от ежедневието, които бавно ни убиват

Д-р Качопо съветва самотните възрастни хора да се ангажират в социални дейности, като например четене на вестници и книги на незрящи или трениране на малки деца. Домашните любимци също са незаменими помощници при преборването на самотата, изтъкват учените.

Източник: "Дейли мейл"