Романът "Нашите раздели" на френския писател Давид Фоенкинос ни кара да се замислим върху компромисите, които правим в личния си живот

Потапяйки се в сюжета на "Нашите раздели", неминуемо ще подложите на оценка собствения си любовен живот. Ще се запитате на какви компромиси е готов човек, в името на голямата си любов, пише Валерия Симеонова от Nie-Jenite.bg в ревю на романа на Давид Фоенкинос, издаван на български от ИК "Колибри". 

Въобще колко пъти може да се влюбите истински за целия си съзнателен живот?  Струва ли си вторият шанс и какво ще стане, ако той се превърне в трети и четвърти?

Французинът Давид Фоенкинос е написал роман в памет на всички онези неукрепнали любовни истории, които променят курса си или рухват внезапно заради незначителни подробности. Авторът дава воля на въображението си, без да изневерява на правдивостта. Историята придобива неочаквани обрати, които са подплатени с характерното френско чувство за хумор.

За забележителното въздействие на творбата помага и преводът на Георги Ангелов.

На страниците на "Нашите раздели" е поместена историята на Фриц и Алис. Колкото делнична, толкова и необикновена. Любовта между тях се ражда с един жест и както повечето връзки, започва красиво и безоблачно. Но в истинския живот, връзките рядко са безпроблемни. 

Въпреки че много се обичат, героите често се разделят, след това отново се събират. И така няколко пъти. Междувременно в отношенията им успяват да се намесят чужди хора - родители, приятели, любовници; прокрадват се ревността и несигурността в отношенията, а понякога натежава силата на обстоятелствата. Разделени заедно докрай.

Давид Фоенкинос (р. 1974 г.) е сред най-успешните и уважавани френски творци - писател, сценарист и джазмен. Автор на 15 романа, отличени с десетки награди, преведени на 35 езика. През 2011 г., с помощта на брат си, Стефан, адаптира романа си "Деликатност" на голям екран, в чиято главна роля е френската красавица Одре Тоту. Още един бестселър на Фоенкинос е претворен на голям екран - "Спомените", публикуван през 2013 г.

Източник: Nie-Jenite.bg