На откриването бяха поканени представители на университетите партньори: МТМ Колежа, ВСУ и БСУ; собственици, директори и представители на софтуерни компании в България; фирми от други браншове; топ студентите, лектори, които водят курсовете в СофтУни

Това е един изключително амбициозен проект на още по-амбициозни млади хора, които аз имам честта да познавам, да бъда заедно с тях от години наред и да ги подкрепям, бяха първите думи на президента.

Разликата между знания и умения

СофтУни задава посоката като университет на бъдещето за много други университети – заяви още Росен Плевнелиев. В допълнение, той спомена и причината за това, а именно: СофтУни прави разликата между знания и умения.

Заетите в сектора

Държавният глава посочи малко статистика, като заяви, че преди 10 години, броят на заетите лица в IT сектора е бил 9 000 души, а днес са 33 000. Още по-внушително е числото 40 000, като това е броят на хората, които по прогнози ще бъдат наети в този сектор през следващата година.

В сътрудничеството е успехът на България

Със своето слово, Плевнелиев изказа благодарност към съоснователите на Софтуерния университет д-р Светлин Наков и Христо Тенчев. Според Президентът, те са възприели изключително иновативен подход. В сътрудничеството е успехът на България – това каза държавният глава, по повод партньорството на СофтУни с други университети, а именно МТМ Колежа, ВСУ и БСУ.

Ефективното обучение

След словото на Президента, думата беше дадена на съоснователя на СофтУни – д-р Светлин Наков. Той разказа накратко за главната идея на университета и целта, към която се стреми проектът – качествено образование, професия и работа за хиляди млади хора, практика и реален опит плюс диплома за висше образование. 

Нашето учебно съдържание е напълно отворено! – заяви Светлин Наков. т.е. всеки, който има желанието, мотивацията и отделя достатъчно време, може да се занимава с програмиране и софтуерно инженерство и да ползва учебните материали на СофтУни напълно свободно. 

Две години, 6 нива, 25 курса, 25 практически изпита и 25 екипни проекта и работа след една година – ефективното обучение и професионална квалификация.

Достъпно и качествено IT образование

Съоснователят Христо Тенчев откри събитието с приветствено слово. "Успяхме да реализираме и представим нашите решения в двете посоки на мисията, която си поставихме: лесно достъпно и качествено IT образование за хората в България и кариерна реализация в тази високо и световно ценена, и все така по-важна за България, индустрия", сподели Тенчев с гостите.

СофтУни

СофтУни продължава да печели доверието на младите и будни хора в България, желаещи да получат по-добро образование и професионална реализация. В същото време СофтУни се срещна и с много хора, професионалисти в софтуерната индустрия, които видяха бъдеще в този проект, повярваха в неговата идея и му помогнаха и продължават да му помагат да стигне крайната си цел – а именно качествено образование, професия и работа за софтуерните инженери. 

Випуски

През септември стартира вторият випуск на университета, студентите от първия випуск продължиха обучението си успешно в Ниво #2, а освен това започна и ново подготвително ниво, което е за третия прием, който ще бъде през януари 2015.