Истанбулска компания направи уникален по рода си автомат, който се грижи за проблема с уличните кучета на града

Истанбул се слави като един от най-модерните градове в Европа. Ориенталските пазари, модерните хотели и усмихнатите хора са само част от лицето на града на византийските императори.

Въпреки това Истанбул си има своите проблеми и един от тях е свързан с уличните кучета. По неофициални данни, публикувани от "Дойче веле", в града има над 150 хил. безстопанствени кучета.

Турската фирма Pugedon е решила с един куршум да отстреля два заека. Те създават автомат, който пуска храна за кучета и котки, когато някой изхвърли пластмасова бутилка в него, пише "Бигтинк".

Може да звучи странно, но идеята е печеливша. Реално рециклирането на бутилките докарва повече средства, отколкото струва храната за животните. От своя страна пък истанбулци до такава степен са свикнали с кучетата и ги обичат, че винаги има кой да пуска бутилки в автоматите, които са разположени в различни ключови локации в града.

Все пак в града има и много хора, които са против инициативата. Те смятат, че уличните кучета са агресивни и носят зарази и следователно не трябва да бъдат хранени.

Проблемите на Истанбул с бездомните кучета не са от вчера - през 1910 г. градската управа избива десетки хиляди, като част от тях захвърля на безлюден остров, където да умрат от глад и жажда.

Събитията от онова време, възприемани днес и като метафора за арменския геноцид, са пресъздадени в 15-минутната анимация на Серж Аведикян "Кучешка история" (Chienne d'histoire / Barking Island), спечелила наградата за най-добър късометражен филм на кинофестивала в Кан 2010.