Тенденцията е бракове, в които жената е по-необразована от мъжа, да са по-застрашени от развод

Ако в миналото се е смятало, че за един ерген е достатъчно да е материално осигурен, за да бъде добра партия за жените, днес все повече са онези мъже, които се придържат към максимата на Джейн Остин и с удоволствие биха оставили жената да е тази, която изкарва парите в семейството.

Социологическо изследване на професор Кристин Шварц от университета в Уисконсин, цитирано от британския вестник "Дейли телеграф", сочи днешните млади съпрузи са първото поколение, което не смята жените с равно или по-добро образование от тяхното за "заплашителни".

Проучването показва, че в браковете от предишните поколения мъжът обикновено е по-квалифицираният и именно той се грижи за докарването на пари вкъщи.

Тенденцията сега сочи, че бракове, където жената е по-добре образована от мъжа - или двамата са на еднакво ниво, - е далеч по-вероятно да се издържат по-дълго, отколкото връзки, в които мъжът е с по-високо ниво на образованост.

Според професор Шварц обществото се отклонява сериозно от модела, в който мъжът изкарва парите, а жената е домакиня. Тя и колегите й опровергават в изследването си твърденията, че нарастващата роля на жените на работното място подкопава традиционното семейство.

За проучването си те разгледали съдбата на хиляди двойки, които сключили брак в последните над 50 години. В браковете, сключени в периода между 50-те и 80-те, а жената е била по-добре образована, рискът от развод бил с 1/3 по-висок, отколкото при останалите бракове.

Виж още: Изневяра?! Може!

При двойките, сключили брак след 1990 г., обаче се наблюдава друга тенденция. В тези бракове, където мъжът и жената имат приблизително еднакво интелектуално ниво, връзката издържала много повече. Същото се отнасяло и за двойките, които са се оженили в началото на новия век.

Авторите на изследването разделят браковете на три групи - сключени през 50-те, през 70-те и в началото на XXI в. След това двойките били обособени в три категории. В първата попадали онези двойки, в които съпругата е по-високо образована от съпруга, измерено в години посещаване на училище и вероятност от завършване на колеж. Във втората съпрузите имали еднакво ниво на образование, а третата била съставена от двойки, в които съпругата е по-ниско образована от съпруга.

Виж още: 5 абсолютни глупости, които правим от любов

При първите две възрастови групи в браковете, при които жената е по-образована от мъжа, шансът да се стигне до развод бил с около 34% по-голям. При онези, които са се венчали след 2000 г., жените с по-ниско образование от съпрузите си са изложени на 40% по-голям риск да се разведат, отколкото по-образованите представителки на нежния пол.