Мъже с два и повече разводи и жени, които са се развеждали поне един път, са по-застрашени от сърдечен удар

Разводите са опасни за здравето. Не само защото банковата ни сметка изтънява по адвокати, а и защото повишава риска от инфаркт.

Мъже с поне два развода и жените, които са се развеждали поне веднъж, са двойно по-застрашени от сърдечен удар, отколкото хората със стабилен брак, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Изследването

Учените от Института за клинични изследвания в Дърам, Северна Каролина, са установили, че рискът е обратим за мъжете, ако те сключат нов брак. При жените, които са претърпяли поне два развода пък, опасността от инфаркт е сравнима с риска от заболяване от диабет или високо кръвно налягане.

Изследователите са анализирали данни за над 15 хил. души, които в началото на проучването са били на възраст между 45 и 80 години и са сключвали брак поне веднъж. Изследваните лица са били наблюдавани от 1992 до 2010 г.

В началото на проучването 14 процента от мъжете и 19 процента от жените са били разведени. До края на 18-годишния период над една трета от участниците са преминали поне през един развод. През периода на наблюдение 1211 души са прекарали инфаркт.

Изследователите са установили, че опасността е по-голяма за разведените.

При мъжете, но само при тези, които са се развеждали два или повече пъти, е отчетен повишен с 30% по-висок риск от инфаркт спрямо семейните или повторно женените представители на силния пол.

За жените, преминали през поне един развод, рискът от инфаркт е бил с 24% по-висок, отколкото за семейните дами, а за тези с минимум два развода, опасността е била със 77% по-висока. При жените с повторен брак вероятността от инфаркт е с 35-процента по-голяма, отколкото за тези със стабилен брак.

Влияния

"Предишни изследвания са показали, че проваленият брак влияе по-сериозно върху здравето на жените, отколкото на мъжете. Причините за това различие не са напълно изяснени, но преобладаващото схващане е, че за разведените жени икономическите загуби и емоционалният стрес са по-големи, отколкото за разведените мъже", казва Матю Дюпри от изследователския екип.

"Разведените мъже по-често сключват повторен брак от разведените жени. Представителите на силния пол, които отново встъпват в брак, освен това го правят по-скоро, отколкото дамите", допълва той.

Специалистите допускат, че връзката между развода и инфаркта може да се обясни с непосредствения емоционален шок след раздялата, който води до съдови изменения, или с вероятността поведението на разведените хора да се промени и те да прибягнат до нездравословни практики, като например да потърсят утеха в цигарите или алкохола.

Източник: "Ройтерс"