Идеята е Бюрото за противодействие на корупцията да може да вика уличени политици на разпити и да иска от съда да свали банковата им тайна

Национално бюро за противодействие на корупцията (НБПК) да проверява годишните декларации на политиците и висшите чиновници. Това предлага вицепремиерът Меглена Кунева в проектозакон за създаването на единен орган за борба с корупцията.

Идеята, лансирана от Кунева, предлага спецоргана да следи за несъотвествия между заявени доходи и разходи

Разминавания между доходи и разходи

При установено разминаване между доходите и разходите на политик над 5000 лв. ще се прави проверка от националното бюро, а при разминаване над 10 000 лв. ще започва разследване. Бюрото ще може да вика уличени политици на разпити и да иска от съда да свали банковата им тайна.

Ако разминаването бъде потвърдено срещу кметове, шефове на агенции и инспекторати, депутати, министри и заместниците им, главни секретари ще бъдат подавани сигнали в комисията за конфискация на незаконно придобито имущество и тя може да иска частично отнемане. При съмнения, че натрупването на пари е свързано с престъпление, ще бъде сигнализирана и прокуратурата.

Бюрото ще си има началник, а няма да е колективен орган, предвижда проектът на Кунева. В него ще влизат досегашната комисия за конфликт на интереси, отделът от Сметната палата, който обработва имуществените декларации на политиците, и БОРКОР.

Декларациите да не се подават вече пред Сметната палата

Идеята предвижда още висшите държавни служители да подават декларациите си пред националното бюро, а не пред Сметната палата.

В документите политиците ще трябва да описват не само собственото имущество, но и такова, което им е дадено за ползване от приятел, примерно автомобил. Сега много депутати карат скъпи коли, но обясняват, че са назаем от познати и роднини.

Виж още: Парична награда при сигнал за корупция

Всички нетрудови доходи над 2000 лв., както и единични плащания над 500 лв. също ще трябва да бъдат декларирани. Освен това в декларациите за конфликт на интереси ще се включват имоти и пари не само на съпрузи, но и на хора, с които живеят заедно без брак. Ще се обявяват акции и дялове в инвестиционни фондове.

Източник: в. "24 часа"