Забравете болкоуспокояващите!

Всекидневните разходки са най-добрият начин за облекчаване на мъчителните болки в гърба и кръста според ново научно изследване, цитирано от британския в. "Дейли експрес".

Умерените, но редовни физически упражнения се оказват много по-ефикасни от някои традиционни методи на лечение. Според проучване сред над 30 хил. души с такива оплаквания гимнастиката, съчетана с определяне на рисковите фактори и приучване към правилна стойка, може да направи болкоуспокояващите и другите помощни средства излишни.

Ходенето пеш е особено препоръчително, защото е щадящо за ставите в сравнение с други форми на физическа активност и спомага за поддържането на костната плътност, обясняват експерти.

Най-новите открития на учените в тази област идват тъкмо навреме, тъй като заседналият начин на живот прави все повече хора податливи на подобен род страдание.

Виж още: Рецептата на Салма Хайек срещу болки в гърба

Според д-р Даниел Стефънс от университета в Сидни болките в долната част на гърба са един от най-натоварващите здравословни проблеми и водят до огромни разходи за лечение и болнични.

В краткосрочен план страданието може да бъде облекчено и само с упражнения, а ергономичното работно място, коланите и подплънките за обувки сами по себе си не предотвратяват болката, обяснява медикът.

Седем на 10 души изпитват периодично остри болки в шията или гърба в продължение на повече от едно десетилетие, показва проучването. Трима от всеки са се принуждавали да си вземат болничен. 2/5 от хората с такива проблеми обаче признават, че не са направили нищо, за да предпазят гърба си.

Виж още: Най-добрият лек срещу болки в гърба е масажът (според Дейвид Бекъм)

От британската асоциация на кинезитерапевтите припомнят, че заемането на седящо положение за дълъг период от време натоварва двойно гръбнака в сравнение с изправения стоеж.

"Резултатът може да е намалено кръвообръщение в мускулите и ставите, което води до скованост. Един от проблемите на съвременните хора е именно липсата на тонус в мускулите. Ако не ги ползвате, ги губите! А гимнастиката и физическата активност като цяло определено помага при болки в гърба. Важно е обаче да имате предвид, че упражненията трябва да са максимално щадящи."

Добавянето на дори няколко минути допълнително движение - например изкачване и слизане по стълбите вместо с асансьора - също може да донесе облекчение.

50 години е възрастта, когато хората започват да се обездвижват и пълнеят, което оказва още по-голям натиск върху гръбнака, ставите и мускулите. На 60 вече се усещат дегенеративните изменения в ставите и гръбнака. Все повече хора в такива случаи посягат към болкоуспокояващите, които могат да донесат повече вреда, отколкото полза, предупреждават лекари.

Виж още: Предимствата на малкия бюст

Новото проучване е поместено в научното списание JAMA Internal Medicine. Укрепването на мускулите и разтягането (стречинг) също се смятат за особено полезни, както и йогата.

Учените обаче предупреждават за рецидиви в 24 до 80% от случаите оке през първата година, затова е важно да останете мотивирани и да проявите постоянство, а лекарите ви - да препоръчват подходяща физическа активност.

Виж още: Четири вреди от работата пред компютър

Източник: "Дейли експрес", "Тайм"