Петицията е подписана от над 10 хил. души

Ден след като компанията Uber обяви временното си излизане от българския пазар заради проблеми с регулациите, в интернет започна петиция в подкрепа на платформата за споделеното пътуване. 

В интернет тя се разпространява в Мрежата под наслов "НЕ на спирането на Uber в София!” - #SofiaNeedsUber.

Вчера Uber официално спря услугата си в България, след като Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията за прекратяване дейността на компанията.

До момента петицията е подписана от над 10 хил. души, като подписите се увеличават бързо. В края на септември пред ВАС под формата на протест се събираха недоволни от решението му да спре работата на платформата за споделени пътувания у нас, ако тя не спазва българското законодателство.

Петицията е до председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения и гласи:

"Настояваме за разрешаване и законово уреждане на услуги за придвижване на кратки разстояния, станали популярни като "споделено пътуване". Необходимо е либерализиране на пазара за индивидуални превози на кратки разстояния, популярно познат като таксиметрови услуги.

На пазара на таксиметрови услуги у нас липсва реална конкуренция както относно качеството на услугата, така и по отношение на цената.

Стари и мръсни автомобили, изключително близки цени за километър превоз, нелюбезни шофьори, опити за измама при дължината на маршрута или начина на таксуване, оставане на задължителен бакшиш са само част от проблемите на тази услуга у нас.

Ние настояваме за повече конкуренция в сектора и за приемане на законови промени, гарантиращи необходимата либерализация на законодателството."

Виж още: Във всяко четвърто такси в София се пуши