Компанията търси начини отново да заработи на българския пазар

Компанията за таксиметрови услуги Uber спря временно работа на българския пазар. Върховният административен съд потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията, че Uber нарушава правилата за конкуренция на пазара и ползва непозволени практики и сега компанията временно се оттегля от пазара ни.

"С голямо съжаление бих искал да ви съобщя, че услугата Uber Х е спряна временно в София", съобщи Димитър Радуков - мениджър на Uber за България, цитиран от Би Ти Ви. 

Международната компания за споделено пътуване навлезе на българския пазар преди по-малко от година и за това време събра над 40 хил. потребители в столицата. 

"Ние дълбоко вярваме, че София има нужда от такава услуга и ние не сме се отказали от софийския пазар, напротив. Смятаме да търсим варианти и да останем и да предлагаме нашите услуги", допълни Радуков.

Идеята на Uber е да дава възможност на всеки водач с нов автомобил да вози пътници срещу заплащане. В случая обаче не е необходимо да се притежава лиценз за превозвач, професионална шофьорска книжка или регистрация като юридическо лице.

Такситата срещу UBER

Това доведе до протести от страна на лицензираните таксиметрови компании в София и Uber беше обвинена в нелоялна конкуренция, като КЗК отне правото на компанията да работи в страната, докато не приведе дейността си в съответствие с изискванията на българското законодателството. 

Това означава Uber да се "преквалифицира" в истинска таксиметрова компания - с боядисани коли, да плаща по-висока цена за "Гражданска отговорност", а автомобилите да минават по-често на преглед.

Източник: Би Ти Ви