В момента в Германия живеят 637 хил. граждани на двете държави

Не само бежанци от кризисни райони ще създадат предизвикателства пред германския пазар на труда, но и имиграцията от двете млади европейски членки. Това пише австрийският вестник "Ди Пресе", цитиран от агенция "Фокус".

Изданието се позовава на проучване на Германският институт за пазара на труда и професионалното развитие относно имиграцията от България и Румъния. Институтът прогнозира броят на гражданите на двете държави в страната да нарасне с няколко десетки хиляди до края на годината, достигайки до около 150 хил. души само за 2015 г.

Ограниченията за труда на българи и румънци в Германия отпаднаха в началото на 2014 г., като тогава в страната пристигнаха между 125 хил. и 130 хил. души. 

Повечето от тях са се интегрирали сравнително бързо към германския пазар на труда, но все още 17 % от българите се нуждаят от помощта на социалната система на ФРГ.

Виж още: Ограничават броя на гражданите на ЕС във Великобритания

Очаква се през тази година все повече българи и румънци да напуснат родините си, за да се установят в Германия, като причините за имиграцията са свързани преди всичко с икономически мотиви. 

Повече от 12 хил. души от България и Румъния са се установили в Германия само през август месец тази година, а проучване на социолози прогнозира, че до края на годината общият им брой ще достигне до 150 хил. души.

В момента в Германия живеят 637 хил. българи и румънци.

Виж още: Какво получава България от своите емигранти

Източник: Агенция "Фокус"/ Die Presse