Ако освен канабис, мъжете ползват и други наркотици, броят на сперматозоидите намалява с над 50%

Марихуаната все пак е вредна. И не защото предизвиква опиянение или зависимост, а защото атакува репродуктивните способности на мъжете. 

Оказва се, че представителите на силния пол, които пушат трева повече от веднътж седмично, имат с 29% по-малко сперматозоиди. Ако марихуаната се комбинира с по-тежки наркотици, процентът се увеличава до 55%, показва ново изследване, пише "Дейли мейл".

Датските учени, провели изследването, все още не могат да кажат как точно марихуаната намалява броя на сперматозоидите, но основната теория е, че това е свързано с THC, психоактивната съставка в марихуаната, която действа на определени рецептори в тестисите.

В изследването им, проведено между 2008 г. и 2012 г. участие са взели 1215 млади датчани на възраст между 18 и 28 г. Участниците в него е трябвало редовно да дават кръв и сперма, както и да минават през физически изпитания.

Изследването включвало и задължително отговаряне на въпроси като колко често използват марихуана, както и други наркотици от рода на амфетамини, екстази и кокаин.

Видео: Три баби пробват марихуана за пръв път

Повечето от мъжете, които признали, че редовно пушат марихуана, консумирали алкохол, кофеин и цигари. Общо взето, те водили и по-нездравословен начин на живот и съответно това влияело и на качеството на спермата и нивото на хормоните им.

"Нашите разкрития имат публичен характер и интерес, защото показват в каква степен марихуаната влияе на качеството на спермата", коментира ръководителят на изследователския екип Тина Колд Йенсен от университета в Копенхаген.

Източник: "Дейли мейл"