За полезните и вредните храни и напитки в менюто на българите

Данните показват, че през 2000 г. българските домакинства са купували повече вредни храни, но по-малко алкохол, информира Нова телевизия. Днес се храним далеч по-здравословно, 

но за сметка на това си позволяваме повече спиртни напитки

През последните години почти двойно сме намалили консумацията на бял хляб и брашно. Все повече се ограничаваме и от захарни изделия. В кухнята използваме по-малки количества олио и сол.

Не така обаче стои въпросът с алкохолните ни навици

Бирата изглежда е станала любима напитка на повечето българи

защото консумацията ѝ се е увеличила тройно от 2000 г. насам. Два пъти повече пием и вино и концентрати.

Ако в началото на XXI век едно домакинство е изпивало средно 20 литра бира годишно, то сега те са 60. Подобни са данните и по отношение на виното и концентратите. Според специалистите причината за това е стресът.

Виж още: 78% от българите са обездвижени