Някога футболна звезда със скандална слава, а днес актьор с характерно излъчване, британецът засне поредицата "Вини Джоунс: Мъжкари в Русия" (Vinnie Jones: Russia's Toughest)

Шестте едночасови епизода, всеки посветен на различно предизвикателство, тръгват премиерно у нас по "Нашънъл джеографик" от 3 октомври и ще вървят в четвъртък, от 20,55 ч.

Вини става бодигард в Москва, пастир в необятните руски равнини, ловец в Камчатка, машинист в Арктика и член на един от най-безстрашните строителни екипи в източния град Владивосток.

В новия си минисериал Джоунс работи с екип, който трябва да осемени изкуствено над 600 млади крави, пътува с влак до прословут наказателен лагер на 160 км северно от Полярния кръг и се бори с вилнеещи бури, подивели бикове и настървени вълци, докато прекарва стадо добитък през равнините... - а в рекламния клип изковава желязна матрьошка.

В последния епизод той се среща с отряд за борба с бракониерите. Мъжете излагат живота си на риск, изправяйки се срещу зли гангстери и безскрупулни ловци.

Пътешествието му из необятната руска страна минава и през столицата Москва, един от най-богатите градове в света. Животът там обаче може да бъде опасен - престъпниците си служат с насилие, отвличат хора, искат подкупи и изнудват за пари. Вини се обучава в елитна академия, основана от ветеран от руските специални части, и научава какво е нужно, за да охраняваш някоя важна особа.

Наближавайки половинвековния си юбилей (роден е на 5 януари 1965 г.), този месец той влезе в новините и със своята поредна мемоарна книга It's Been Emotional: My Story. Всъщност заглавията във филмографията на Вини Джоунс като актьор са над 60, припомня в. "Дейли експрес", а най-известните му роли са при Гай Ричи - в "Две димящи дула" и "Гепи". Участвал е и в британския "ВИП брадър" - през 2010 г., когато се класира трети.

Повечето му филми излизат направо на DVD, но има и по-касови участия като "Да изчезнеш за 60 секунди", "Парола: Риба меч", "X Men: Последният сблъсък" и "Мадагаскар-3", където озвучава куче. Напоследък се снима в сериалите "Кейп, супергероят" и "Елементарно, Уотсън".

Вини Джоунс (крайният вляво) сред злите мутанти в "X-Men: Последният сблъсък", 2006 г.