В четвъртък, 26 юли, от 19,30 ч. се открива изложба на финалистите в конкурса за съвременно изкуство MOST - инициатива на Галерията за модерно изкуство и "Виваком Art Hall".

Експозицията представя 20-те български творци, получили най-висока оценка от авторитетното международно жури с участието на сър Питър Блейк, Диана Пикасо, Геза фон Хабсбург. 

Конкурсът се осъществява от Музейната галерия за модерно изкуство в партньорство с "Виваком Art Hall". Измежду над 600-те кандидатури са подбрани 25 победители, а първите шестима с най-висока оценка ще бъдат представени в галерията на столичната ул. "Оборище".

Антоанета Гълъбова е големия победител в конкурса. Умел живописец с почти Бейкъновски замах, тя е възпитаник на Националната художествена академия. Продължава образованието си в Кралския колеж по изкуствата и Central Saint Martins College of Art and Design в Лондон. Участва в самостоятелни и групови изложби в Лондон, Порто и София, а през 2010 г. е номинирана за престижната арт награда "Джон Мур".

Сред останалите финалисти, на които Галерията за модерно изкуство ще предложи
професионален арт мениджмънт, са: Калоян Илиев-Кокимото (концептуален артист), Арслан
Ахмедов (фотография), Калия Калъчева (живопис), Павлина Чакърова (концептуален артист) и Златин Орлов (кинетична скулптура).

Селекцията, представена във "Виваком Art Hall" включва творби на Любен Петров, Борис Праматаров, Светослав Недев, Александър Вълчев, Димитър Минков, Кристина Иробалиева, Светлана Бекярова, Иво Бистрички, Зоран Георгиев, Иван Костолов, Димитър Шопов, Десислава Христова-Тошева, Цветелина Максимова, Росен Тошев, Камен Старчев, Антони Георгиев, Симеон Стоилов, Петър Минчев и Иглика Христова.

Организаторите на конкурса планират допълнителна церемония в арт пространството на "Виваком Art Hall", където ще бъдат присъдени и специални награди с номинациите на всеки член от журито.

Началото на конкурса за българско съвременно изкуство MOST беше обявено в края на миналата година, а стремежът на организаторите е конкурсът да се превърне в ежегодно събитие с традиции и международно признати ментори. Инициативата е ориентирана изцяло в подкрепа на български автори, за да им предостави нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на местно и световно ниво.

В журито на първото издание на конкурса MOST участват:
Диана Пикасо - изкуствовед,
Геза фон Хабсбург - изкуствовед и куратор,
сър Питър Блейк - британски попарт художник,
Ирина Мутафчиева - директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство,
Валери Стефанов - председател на Съюза на колекционерите в България,
Любен Генов - председател на Съюза на българските художници (СБХ), проф. Свилен Стефанов - зам.-ректор на Националната художествена академия, катедра "Съвременно изкуство",
Деница Атанасова-Гергова - президент на Галерията за модерно изкуство.

Официалното откриване е от 19,30 ч. на 26 юли, а после на терасата на Телефонната палата е диджей сетът на The Smugglers Collective, всичко това придружено от готините напитки на Absolut.