Помагало ще помага на родителите на първокласници

Нова препоръка на Асоциация "Родители" предвижда да се наложи вечерен час за първокласниците. Те трябва да бъдат в леглото не по-късно от 21 часа, за да получават необходимата им доза сън за възстановяване и растеж.

Препоръката ще бъде записана в новия наръчник за родители на първокласници, разработен от асоциацията и Министерство на образованието, който ще бъде представен официално до началото на учебната година, пише "Монитор".

Според Асоциация "Родители" ранното лягане на децата е проблем, за който споделят много родители. То обаче е много важно за първокласниците, които в този етап на развитието си израстват физически и интелектуално. Затова е добре и родителите да намерят ненасилствен начин да научат децата си да си лягат в 21 часа.

Виж още: По-дълга великденска ваканция за учениците за сметка на коледната

Всеки родител, който пожелае, може да изпрати имейл до Асоциация "Родители", за да получи наръчник. Напечатани са общи 35 000 наръчника, които ще бъдат раздадени на родителите на най-малките ученици.

Освен с това кога трябва да си лягат първокласниците, помагалото за родители се занимава и с това колко трябва да е голяма и колко трябва да тежи една ученическа чанта, в какви цветове е по-добре да бъде, както и множество други съвети, които биха били полезни за младите родители.

Виж още: Търсят се 1900 учители

63 966 деца се очаква да прекрачат прага на училището на 15 септември. Те ще се обучават в 3250 паралелки. Очаква се най-много първокласници да има в София – 9989. В Пловдивска област пък първолаците ще са 6363, а в Бургас 4552 деца се очаква да тръгнат на училище.