Самостоятелната изложба на легендарната американска фотографка се открива този понеделник, 14 октомври, с лекция за бизнеса в изкуството от нейния куратор и личен мениджър

Най-мащабната pin-up изложба в Източна Европа се открива този понеделник, от 19 ч., във "Виваком Art Hall". Експозицията включва 50 фотоса, сред които автопортрети на самата фотографка, която е започнала кариерата си като модел в Маями, плюс невиждани досега снимки на знакови модели и актриси от 50-те и 60-те години.

Виж още: Първият български pin-up календар

Бъни Йегър ще остане в историята като първата жена, която снима за "Плейбой". Освен че е създала някои от емблематичните корици на мъжкото списание, тя налага банския костюм тип "бикини" и играе важна роля за еманципацията на жените и сексуалната революция през ХХ век в САЩ.

Тя е жената, открила легендарни модели като Бети Пейдж, Мария Стингър, Лиза Уинтърс и Джойс Низари. Нейно дело са и кадрите с първото от момичетата на Джеймс Бонд - Урсула Андрес, по бански в "Д-р Но" с Шон Конъри, 1962 г.  

Урсула Андрес в "Д-р Но" (1962), фотографирана от Бъни Йегър

Събитието, което представя един от най-характерните американски стилове в масовата култура, е най-голямото по рода си в този регион на света. Бъни Йегър, която днес е на 83, се представлява в София от своя личен агент Ед Кристин и берлинския куратор Хелмут Шустер, който е организирал първата й изложба в Европа.

В 17 ч., малко преди откриването на изложбата, двамата специални гости изнасят лекция на тема "Бизнесът в изкуството", в която разкриват малко от тайните на занаята: как да организираме изложба, как да работим с агент, да продаваме изкуство и т.н. 

Благодарение на организаторите от Sofia Vault и пространството за култура и изкуство на "Виваком" почитателите на ретро фотографията имат възможност да видят изложбата до 27 октомври. Вход свободен.