Папа Франциск нарече Интернет "дар Божий", който улеснява общуването в съвременния свят, давайки на групи хора платформа, където да обсъждат различията си.

В посланието си по случай Световния ден на комуникациите на Римокатолическата църква, отбелязван тази година на 1 юни, папата обаче предупреждава, че дигиталният свят трябва да се разглежда като "богата на човечност среда, а не като технология".

Той казва, че силата на социалните медии се крие в политическия, икономическия и религиозния диалог между коренно различни народи и че такъв тип общуване може да доведе до едно по-обединено "човешко семейство".

Светият отец призна, че хората могат да използват интернет, за да откриват съмишленици. За да не предизвика гнева на по-консервативните вярващи обаче, той призова католиците да приемат, че техните идеи не са единствените правилни.

Папа Франциск обърна внимание и на "скандалната пропаст" между богати и бедни, заявявайки, че не е необичайна гледката бездомни да спят на улицата под блясъка на светлините от луксозни витрини.

Той осъди и "насилствената агресивност" на медиите и комуникациите, която е насочена основно към поощряване на потреблението и манипулиране на другия.