За 8 месеца сме изчерпали всички природни богатства, които Земята може да произведе за една календарна година

Това съобщиха от неправителствената организация "Футпринт нетуърк", цитирани от АФП.
През останалата част от годината нашето потребление ще води до нарастващ екологичен дефицит, който ще черпи от запасите на природните ресурси и ще увеличава акумулирания въглероден диоксид в атмосферата, обясняват от организацията.

"Денят на прехвърляне на лимита" настъпва все по-рано през годината, което означава, че човечеството изчерпва "екологичния си бюджет" все по-бързо. През 80-те години на миналия век например "преломният ден" е бил през ноември. През 1993 г. този ден е бил 21 октомври, през 2003 г. – 22 септември, а миналата година – 20 август.

Виж още: С 5 градуса скачат температурите до 2050 г.

Планетата ни има 7,1 млрд. жители, а през 2050 г. населението вероятно ще наброява 9,6 млрд. Това означава, че лимитът ще бъде много по-рано през календарната година, заключват от организацията.

От Световният фонд за дивата природа посочват, че днес ни е необходима още половин планета като Земята, за да бъдат покрити напълно нуждите на човечеството за една година

Макар че тези цифри са лоши, ние все още можем да вземем решителни мерки и да изградим едно благодатно бъдеще, основано на трайно използване на ресурсите. Нужно е обаче да се действа веднага, се посочва в изявление на представител на организацията.

Обновяеми източници на енергия, хранителни режими с по-малко месо, ликвидиране на линейната икономика (направи-изхвърли) и превръщането ѝ в циркулярна икономика, където отпадъците от едно производство са ресурс за друго, преосмислянето на урбанизма, са някои от мерките в тази насока, според организацията.

Виж още: Старите гори в България намаляват