Замислихме се за причината и произхода на повечето от ежедневните ни действия и открихме, че почти всичко си има биологична и психологична причина. Ще ви запознаем с осем от нещата, които правим всеки ден, а до днес не знаехме защо.

Виждаме 3D

Хей, почакай малко... как две очи могат да произведат 3D визия?

Това всъщност е трик на мозъка ни, или по-точно три трика. Мозъкът функционира на метода на бинокъла - трябва да гледаш само през едната от лупите. Тъй като очите работят отделно, всяко едно от тях гледа от различен ъгъл. Мозъкът получава двете визии и ги комбинира в една обща картина. 

В зависимост от това колко си присвиваме очите, когато гледаме в далечината и чрез метод наречен "паралакс" обектът ни се струва по-ясен, по-близък и мозъкът определя приблизителното разстояние, на което се намира.

Смеем се 

Краят на вица идва и ти изпитваш онова забавно чувство, което те кара да издаваш странни звуци отново и отново. Смехът сам по себе си е странен... защо се смеем? 

Психолози смятат, че смехът е начин за раздаване на положителна енергия и значително намалява стреса. Всъщност се предполага, че смехът е възникнал в следствие на задъхване от умора.

Мигаме

Не е толкова странно, че мигаме. Отнема ни една десета от секундата, за да почистим прашинките и дразнителите от очите си. Странното е, че не забелязваме как света потъмнява на всеки две от десет секунди, посредством това, че мигаме. 

Учени достигнаха до извода, че мозъкът ни има таланта да елиминира моментното "затъмнение". Самият акт на мигане потиска някои части от мозъка, така не забелязваме и промените в околната среда и възприемаме света като постоянен.

Разсейваме се

Независимо колко упорито се опитваме да останем съсредоточени над ежедневните си задачи, умът ни не спира да размишлява над всякакви въпроси. 

Всъщност тези моменти на "отплесване", както ние го наричаме, са полезни. Помагат на креативността и въображението. Докато ние се фокусираме върху едни и същи рутинни действия ежедневно, умът ни прекарва 13% от времето разсейвайки се. Отнасяме се някъде и изведнъж се появява онова "Еврика!", което е родило уникална идея.

Целуваме се

Странно е да си представиш, че разменянето на слюнка с друго живо същество може да е романтичен акт. 

Оказва се, че е и дори помага на партньорите да изградят връзка помежду си. Всичко се случва заради феромоните, които се намират около носа и устата на човека. Практически хората си разменят феромони по време на страстна целувка и се сближават. Това от своя страна се дължи на оксикотина - хормон, който предизвиква нуждата от любов и доверие и нахлува в мозъка по време на целувка.

Изчервяваме се

Почервеняването на бузките е универсална човешка реакция към полученото внимание. Всички се изчервяваме, някои повече, други по-малко. Обикновено това се случва, когато видим настоящата си тръпка, направят ни комплимент или пък когато се изложим пред твърде много хора. 

Биологията на изчервяването работи по следния начин: вените на лицето се разширяват и в тях навлиза по-голямо количество кръв, което дава порозовяващия ефект. Учените още не могат да разберат защо всичко това ни се случва и каква функция изпълнява.

Хълцаме

Хълцането буквално представлява спазъм на диафрагмата. Най-често се получава след поглъщане на твърде много или твърде малко храна. 

Всъщност хълцането е толкова безполезно, колкото е и дразнещо. Една от хипотезите е, че хълцането е останало у човека от примитивен всмукателен процес. 

Плачем

Не е ли странно, че от очите ни тече вода, при определени емоционални възбуди? Още повече, че сме единственият биологичен вид, който го прави. 

Освен че освобождават стреса, сълзите съдържат нежелани хормони, които се натрупват, когато сме стресирани, това отчасти обяснява ефекта на "хубавия рев".