Скандалът с "Излел е Дельо хайдутин" и "Утреландия" се оказа силно преувеличен...

Холивуд окраде Валя Балканска, гръмнаха медиите у нас две-три седмици след като филмът "Утреландия" излезе по кината. Така ли е всъщност?

Видео: Унгарка съди Бийонсе и Джей-Зи заради ромска песен

Оказва се, че в третия трейлър за продукцията на "Дисни" е използвана композиция от норвежкия композитор на "уърлд мюзик" Томас Бергерсен, който се е специализирал в озвучаването на филмови реклами.

В парчето му Creation of Earth (Създаването на Земята), включено в неговия втори студиен албум Sun, излязъл още миналата година, обаче е използвана и българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин", в емблематичното изпълнение на Валя Балканска.

Родопската песен лети и в Космоса със сондата "Вояджър", която бе изстреляна през 1977 г. и напусна пределите на Слънчевата система през 2013-а.

"Излел е Дельо хайдутин" е записана на златната плоча, която съдържа представителни за човечеството звуци, вкл. музика от Моцарт, Бах, Бетховен и Стравински, като послание към евентуални чужди цивилизации.

Тогава у нас също научават този факт случайно - от научнопопулярния сериал на Карл Сейгън "Космос", излъчен в България през 80-те. Историята бе разказана от Би Ти Ви в документалния филм "Песента на Валя".

Междувременно пред БНТ, откъдето тръгна "скандалът", наш композитор, който е работил с Бергерсен, обясни, че колегата му обикновено е коректен и се опитал да купи правата за "Излел е Дельо хайдутин", но запитванията му до "Мистерията на българските гласове" и различни институции у нас останали без отговор.

Виж още: "Балканска мелодия" - филмът за Марсел Селие

Норвежецът и друг път е работил с наши фолклорни формации, като това е описано дори в анотацията за албума Sun на официалния му сайт ThomasBergersen.com.

БНТ цитира коментара му, че смятал песента за много стара и че изпълнителката не е жива. Сега той изразява готовност да изплати авторските права за изпълнението й и поднася на Валя Балканска своите извинения - единственото, което певицата поиска.

Валя Балканска в кадър от документалния филм на Гена Трайкова "Песента на Валя", излъчен в рубриката "Би Ти Ви документите" през 2014 г.

По-рано пред БНТ Петър Делчев от "Музикаутор" обясни, че това е фолклорна песен и върху фолклора в цял свят няма авторски права. Ако е използван оригиналният запис на гласа, тогава са засегнати две други групи права, т.нар. "сродни права" - на Валя Балканска като изпълнител и на продуцента на записа.

"Утреландия", в чийто трейлър звучи композицията на Бергерсен, обаче стана поредният филм на "Дисни", вписан в графата "провали" - въпреки звездното присъствие на Джордж Клуни и Хю Лори. В саундтрака му не фигурира нито българската песен, нито Creation of Earth, а оригиналната музика е дело на Майкъл Джакино ("Стар трек").

Виж още: Д-р Хаус се събира с д-р Рос в "Утреландия"

Иначе български народни песни са използвани нерядко в холивудски продукции - сред най-пресните примери беше трейлърът за "Колибри" с Джейсън Стейтъм.

Източник: Bulevard.bg