Устройство позволява да се правят очни прегледи без сериозната апаратура

Oколо 80% от проблемите с очите са обратими или са могли да бъдат предотвратени, ако пациентите са потърсили адекватни лекарски грижи (ако ги има въобще в района) навреме. Проблемът в случая е, че офталмологични прегледи в отдалечени и бедни райони е трудно да се провеждат, тъй като често на такива места няма подходяща апаратура или пък няма способни лекари.

Това обаче може в скоро време да не бъде чак такъв фактор. С развитието на модерните технологии очните прегледи могат да станат изцяло автоматизирани, пише UReport. В тази насока работи и Peek Retina - портативно устройство за очен преглед, което спестява необходимостта от пренасяне на оборудване до отдалечени и труднодостъпни места.

Как работи устройството

Компанията Peek Vision разработва устройство, което да се поставя върху камерата на смартфон, позволявайки на лекарите да извършват прегледи лесно и достъпно. Така то може не само да покаже определен проблем, но и позволява да се правят снимки с висока резолюция, които да послужат при евентуална консултация с друг лекар

Peek Retina помага за идентифицирането на състояние като глаукома и катаракта и ще позволи на пациентите да получат навременно лечение.

Новото устройство ще се използва и за идентифициране на тежки случаи на диабет, малария и менингит, които могат да нарушат зрението и да предизвикат отоци в мозъка.