Песни от времето, когато музиката все още беше творчество, а не маркетингов продукт

Случвало ли ви се е да чуете някоя модерна песен, дело на актуалните и нашумели български изпълнители? Еди-кой си изкарал сингъл, който след това се върти до болка по музикалните телевизии и в разните му там също толкова модерни и актуални кафета. И повечето такива песнички, създадени просто защото на изпълнителя Х му трябва летен хит, а не защото са продиктувани от творчески порив, имат уникалното свойство да действат очистително.

В един момент просто пускаш някоя уж музикална телевизия и по нея върви само една песен, но с различни изпълнители и различен текст. От тази гледна точка единственото по-гадно нещо е, когато няколко такива даровити изпълнители се съберат на едно място и напишат парче "за лятото".

След един такъв сблъсък с модерната поп култура и всичките му там видимо или невидимо доволни изпълнители, се замислих за онова не чак толкова далечно време - 90-те, когато музиката вече беше придобила някакъв модерен вид и все пак сякаш не беше минала на заден план за сметка на маркетинга. С ето такива носталгични спомени за музиката, която се правеше преди някакви си там 15-20 години, ви представяме един малък топ 10 на някои от най-приятните и нежни рок балади от 90-те:

"Сигнал" - Сбогом

"Сигнал" още през 90-те бяха определяни като рок динозаври, но въпреки това един от най-големите им хитове е писан през 1992 г.

"Сленг" - Мой свят

Песента е издадена през 2000 г., но все пак носи духа на българския рок от 90-те. "Мой свят" печели наградата "Златна нота" на предаването "МелоТВмания" за 2000 г., а през същата година "Сленг" стават "Най-добра българска група" на същите награди.

Виж още: 15 тъжни песни, идеални за саундтрак на депресивното ни настроение

Дони и Момчил - Уморени крила

Една от най-леките и нежни песни, написани от дуета.

"Фанданго" - Миг от приказка

Да кажем, че 90-те са малко разтегливо понятие. "Фанданго" и техният хит "Миг от приказка" са една от силните песни на това време. Доказателство е, че седем поредни седмици бяха на върха на класацията "Българският топ 100". За съжаление групата не просъществува особено дълго време.

Б.Т.Р. - "Хей, момиче"

"Хей, момиче" определено не е от най-известните парчета на Б.Т.Р. и не може да бъде чута (често) на концерти. Въпреки това тя остава една от най-нежните балади на групата, а и в българската музика въобще.

Виж още: 10 необичайни кавъра на известни песни

Милена - "Истина"

Принципно пънкарливата изпълнителка през кариерата си успя да сътвори няколко изключително въздействащи балади. Може би най-дълбоко в сърцето влиза "Истина". Най-малкото, че това е един от най-въздействащите текстове на песен.

"Киора" - Вярвам в теб

Стоян Михалев и Виктор оставиха следа в българската музика с някои много добри и мелодични парчета, но първият им хит, още като група "Киора", оставя най-голяма следа. И до днес "Вярвам в теб" е перфектен саундтрак за тези настроения на тъга, меланхоличност, влюбеност, разнеженост или просто когато ти се иска да се покаже романтична душа.

"Атлас" - Кукла

От една страна, имаме лека, нежна и приятна мелодия, от друга - невероятно дълбокия текст на Димитър Воев. Резултатът е една от най-запомнящите се и обичани български песни.

Виж още: Ако рок звездите правеха кавъри на български чалга хитове

"Авеню" - Бягство

Някои песни просто се запечатват в сърцето и "Бягство" е една от тях. Факт е, че почти всеки, който е бил поне малко жив през 90-те, си я припява (най-малкото наум).

Д2 - Не мога да спра да те обичам

Едва ли има по-подходяща песен за леко меланхолични настроения, когато човек се е отдал на спомени за бивши моменти и бивши емоции. Това е песен, която със самото слушане ти въздейства и ти действа като мехлем за душата.